Chili sin carne – wegetariańska wersja meksykańskiego klasyka

Chili con carne to tradycyjna potrawa wywodząca się z Meksyku, która często króluje na amerykańskich stołach. Danie to także znalazło wielu fanów w Polsce i można je znaleźć w wielu restauracjach. Potrawa jest bardzo sycąca i pełna smaków i aromatów, a jej klasyczna wersja przygotowywana jest z mielonej wołowiny. Większość z tego rodzaju przepisów z użyciem mięsa można w łatwy sposób zweganizować. Jak przygotować roślinną wersję tej meksykańskiej potrawy? Sprawdź poniżej!
Zobacz też: Klasyk w wegetariańskiej wersji. Nuggetsy z “kurczaka”z sosem czosnkowym
Zobacz też: Burger w wegetariańskiej wersji. Jacfruit a’la szarpana wołowina
Chili sin carne
Składniki:
- puszka fasoli
- puszka kukurydzy
- puszka pomidorów
- chili
- sól
- pieprz
- łyżeczka kminu
- olej do smażenia
- 1 duża czerwona cebula
- 1 papryka
- kolendra
- limonka
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 1 mała marchewka
- łyżeczka słodkiej i wędzonej papryki
- szczypta cynamonu
- szczypta cukru
- granulat sojowy
- bulion warzywny
Przygotowanie:
Granulat sojowy namocz 15 minut w bulionie warzywnym i dobrze odcedź. Rozgrzej olej na patelni i usmaż go na lekko brązowy kolor, a następnie przełóż do miseczki. Pokrojoną cebulkę w kostkę podsmaż na oleju aż się zeszkli. Dodaj do niej puszkę fasoli, kukurydzy, pomidorków oraz wszystkie przyprawy. Praż przez 15 minut, aż pomidory zmiękną i zamienia się w gęsty sos. Gdy będzie gotowy, dodaj wcześniej podsmażony granulat sojowy i dobrze wymieszaj. Gotowe chili sin carne skrop sokiem z limonki i podawaj z ryżem.
Zobacz też: Przepis na wegetariańskie kiełbaski