Burger w wegetariańskiej wersji. Jacfruit a’la szarpana wołowina

Jackfruit to inaczej owoc chlebowca, pochodzący z Indii, lubiący tropikalny klimat. Ma on zarówno wiele kalorii, jak i składników odżywczych i nadaje się do jedzenia nie tylko na surowo, ale także po odróbce termicznej. Największą popularnością cieszy się w kuchni wegetarian, którzy uwielbiają przygotowywać z niego roślinną wersję mięsa. Sprawdź jak przygotować z niego roślinną wersję szarpanej wołowiny.
Zobacz też: Przepis na wegetariańskie klopsy w sosie śmietanowo-koperkowym
Jackfruit a’la szarpana wołowina
W sklepach najczęściej możemy rozglądać się za jackfruitem w puszce, jednak to nie ma wpływu na jego obłędny smak po odpowiednim przygotowaniu. Poniżej przedstawiamy przepis na wykonanie idealnego farszu do burgera w wersji roślinnej.
Składniki:
- 1 puszka jackfruita
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżeczki miodu
- szczypta płatków chili
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka wędzonej
- 1 łyżeczka octu
- sól
- pieprz
- olej
Przygotowanie:
Jackfruita wyciągnij z puszki i odcedź z zalewy, a następnie przełóż go na sitku pod bieżącą wodę i poczekaj chwilkę, aż owoc będzie dobrze opłukany. Przełóż owoc na deskę do krojenia i za pomocą widelca poszarp go na mniejsze kawałki, które będą przypominać klasyczną mięsną wersję.
Przełóż owoc do miski i dodaj do niej wszystkie przyprawy, koncentrat pomidorowy, miód, sos sojowy oraz ocet, a następnie całość dobrze wymieszaj. Wstaw jackfruita na kilka godzin do lodówki, aby owoc dobrze się zamarynował. Po kilku godzinach rozgrzej olej na patelni, wrzuć owoc i smaż, aż roślinna wersja wołowiny się zarumieni.
Zobacz też: Klasyk w wegetariańskiej wersji. Nuggetsy z “kurczaka”z sosem czosnkowym
Burger z roślinną szarpaną wołowiną
Bułki do burgerów przekrój na pół i przypiecz na patelni z dodatkiem odrobiny masła. Zdejmij je na talerz i rozprowadź na nich odrobinę majonezu, ketchupu i musztardy. Następnie na jednej z połówek układaj kolejno sałatę, plasterki ogórka konserwowego, czerwoną cebulę pokrojoną w piórka, plasterek pomidora oraz wcześniej przygotowany owoc chlebowca. Całość przykryj posmarowaną sosami drugą połówką bułki i gotowe. Taka wersja fast fooda zasmakuje nie tylko osobom, które są na diecie roślinnej, ale także fanom mięsa.
Zobacz też: Klasyk w wegetariańskiej wersji. Gulasz z kopytkami