Przepis na gazpacho z malinami - Piekniejsze.pl

Przepis na gazpacho z malinami

Lipcowa odsłona tradycyjnego gazpacho!

Gazpacho to pyszny i orzeźwiający chłodnik pochodzenia hiszpańskiego. W zwyczaju przyrządza się go z surowych warzyw z dodatkiem oliwy i białego pieczywa. My jednak przychodzimy dziś z wyjątkowym przepisem na lipcową wersję tego dania!

Składniki

  • dojrzałe pomidory – 1000 g
  • sos balsamiczny – 2 łyżeczki
  • ocet owocowy (najlepiej malinowy) – 2 łyżki
  • chili – szczypta
  • oliwa z oliwek – 20 g
  • maliny – 60 g
  • sól – 1 płaska łyżeczka

Przygotowanie

Pokrój pomidorki na ćwiartki i wrzuć do miski. Dodaj przyprawy i wymieszaj. Odstaw na 15 minut. Przełóż całość do blendera kielichowego, dodaj maliny, oliwę, ocet i sos balsamiczny. Zblenduj do uzyskania aksamitnej konsystencji.

Gazpacho jest gotowe! Przełóż je do lodówki, w celu schłodzenia. 

Smacznego!

Zobacz też: Różowy chłodnik z malinami

Na czasie

Brak danych.