Przepis na gazpacho z malinami
Lipcowa odsłona tradycyjnego gazpacho!

Gazpacho to pyszny i orzeźwiający chłodnik pochodzenia hiszpańskiego. W zwyczaju przyrządza się go z surowych warzyw z dodatkiem oliwy i białego pieczywa. My jednak przychodzimy dziś z wyjątkowym przepisem na lipcową wersję tego dania!
Składniki
- dojrzałe pomidory – 1000 g
- sos balsamiczny – 2 łyżeczki
- ocet owocowy (najlepiej malinowy) – 2 łyżki
- chili – szczypta
- oliwa z oliwek – 20 g
- maliny – 60 g
- sól – 1 płaska łyżeczka
Przygotowanie
Pokrój pomidorki na ćwiartki i wrzuć do miski. Dodaj przyprawy i wymieszaj. Odstaw na 15 minut. Przełóż całość do blendera kielichowego, dodaj maliny, oliwę, ocet i sos balsamiczny. Zblenduj do uzyskania aksamitnej konsystencji.
Gazpacho jest gotowe! Przełóż je do lodówki, w celu schłodzenia.
Smacznego!
Zobacz też: Różowy chłodnik z malinami




