Tarta z warzywami – przepis

Wiele osób myśląc o tarcie ma przed oczami pyszny deser, owocowo-kremowy. Jednak tartę można przygotować jako pełnowartościowy posiłek na obiad. Przedstawiamy przepis na najlepszą tartę z warzywami!
Zobacz też:
Muffinki z jagodami – najlepszy przepis
Przepis na tartę z warzywami
Składniki:
- 250 g mąki pszennej,
- 125 g masła,
- 1 żółtko,
- 50 g wody,
- szczypta soli,
- 1 cukinia,
- 2 szalotki,
- 1 mały pomidor,
- 2 jajka,
- 100 ml śmietanki,
- plaster masła,
- ser feta,
- natka pietruszki,
- sól i pieprz do smaku.
Zobacz też:
Przepis na najlepszą zupę ogórkową
Przygotowanie:
Przesianą mąkę łączymy z masłem, żółtkiem, solą i wodą. Za pomocą dłoni zagniatamy ciasto. Owijamy je za pomocą folii spożywczej i wkładamy na około 15 minut do lodówki. Gdy ten czas minie wykładamy je na stolnicę i rozwałkowujemy. Wypełniamy nim przygotowaną blaszkę, a następnie przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy grochem.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza i ustawiamy go na góra-dół. Ciasto pieczemy 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy obciążenie z grochu i pieczemy kolejne 15 minut.
W międzyczasie cukinie ścieramy na tarce o małych oczkach i wyciskamy ją z wody. Na patelni rozpuszczamy masło, na którym szklimy posiekane szalotki. Dodajemy następnie cukinię i dalej podsmażamy. Warzywa doprawiamy pieprzem i solą.
Zobacz też:
Przepis na najlepszy barszcz ukraiński
Jajka miksujemy ze śmietanką i doprawiamy je pieprzem i solą. Gdy spód tarty wyjmiemy z piekarnika, układamy na nim warzywa, a następnie polewamy je masą jajeczno-śmietankową. Pomidora i cukinię kroimy w plastry, a ser feta w kosteczki. Na wierzchu układamy plastry pomidora i cukinii oraz kawałki sera feta.
Tak przygotowaną tartę wstawiamy ponownie do piekarnika na około 30 minut, który rozgrzany jest do 180 stopni Celsjusza i ustawiony na góra-dół. Na sam koniec tartę można posypać natką pietruszki lub ziołami. Gotowe!