Tarta z warzywami - przepis - Piekniejsze.pl

Tarta z warzywami – przepis

Kto powiedział, że tarta musi być zawsze przygotowywana na słodko? Przedstawiamy przepis na najlepszą tartę z warzywami!
Tarta z warzywami - przepis
Tarta z warzywami – przepis, fot, pixabay.com

Wiele osób myśląc o tarcie ma przed oczami pyszny deser, owocowo-kremowy. Jednak tartę można przygotować jako pełnowartościowy posiłek na obiad. Przedstawiamy przepis na najlepszą tartę z warzywami!

Zobacz też:

Muffinki z jagodami – najlepszy przepis

Przepis na tartę z warzywami

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 125 g masła,
  • 1 żółtko,
  • 50 g wody,
  • szczypta soli,
  • 1 cukinia,
  • 2 szalotki,
  • 1 mały pomidor,
  • 2 jajka,
  • 100 ml śmietanki,
  • plaster masła,
  • ser feta,
  • natka pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku.

Zobacz też:

Przepis na najlepszą zupę ogórkową

Przygotowanie:

Przesianą mąkę łączymy z masłem, żółtkiem, solą i wodą. Za pomocą dłoni zagniatamy ciasto. Owijamy je za pomocą folii spożywczej i wkładamy na około 15 minut do lodówki. Gdy ten czas minie wykładamy je na stolnicę i rozwałkowujemy. Wypełniamy nim przygotowaną blaszkę, a następnie przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy grochem.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza i ustawiamy go na góra-dół. Ciasto pieczemy 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy obciążenie z grochu i pieczemy kolejne 15 minut.

W międzyczasie cukinie ścieramy na tarce o małych oczkach i wyciskamy ją z wody. Na patelni rozpuszczamy masło, na którym szklimy posiekane szalotki. Dodajemy następnie cukinię i dalej podsmażamy. Warzywa doprawiamy pieprzem i solą.

Zobacz też:

Przepis na najlepszy barszcz ukraiński

Jajka miksujemy ze śmietanką i doprawiamy je pieprzem i solą. Gdy spód tarty wyjmiemy z piekarnika, układamy na nim warzywa, a następnie polewamy je masą jajeczno-śmietankową. Pomidora i cukinię kroimy w plastry, a ser feta w kosteczki. Na wierzchu układamy plastry pomidora i cukinii oraz kawałki sera feta.

Tak przygotowaną tartę wstawiamy ponownie do piekarnika na około 30 minut, który rozgrzany jest do 180 stopni Celsjusza i ustawiony na góra-dół. Na sam koniec tartę można posypać natką pietruszki lub ziołami. Gotowe!