Jak gotować ekologicznie i przy tym zaoszczędzić?

Każdego dnia na całym świecie do śmieci trafiają tony jedzenia. Jest to spowodowane tym, że robimy nieprzemyślane zakupy, przez co nie jesteśmy w stanie przejeść wielu rzeczy lub po prostu otwieramy zbyt wiele produktów na raz. Aby uniknąć wyrzucania jedzenia do kosza, powinniśmy zmienić nasze przyzwyczajenia i kierować się kilkoma ważnymi radami. Jakimi?
Zobacz też: Dania z użyciem tofu. 5 przepisów na roślinną potrawę
#1 Ogranicz mięso
Mięso należy do jednego z najdroższych produktów na sklepowych półkach, a do tego częste jego spożywanie nie jest zdrowe. Zwierzęta hodowane na ubój wytwarzają ogromne ilości dwutlenku węgla, co powoduje, że ich chów jest szkodliwy dla naszego środowiska. Nie zapominajmy o najważniejszym – o cierpieniu istot, które później trafiają na talerz. Ogranicz przygotowywanie potraw z produktów zwierzęcych, a tym samym zainwestujesz w swoje zdrowie, planetę oraz katusze zwierząt.
Zobacz też: Klasyk w wegańskiej wersji. Seitan a’la schabowy
#2 Obierki po warzywach i owocach – czy warto je wyrzucać?
Mało kto z nas zastanawia się nam obierkami, które oczywiście trafiają do kosza i są uważane za niepotrzebne. Prawdą jest to, że to w nich znajduje się najwięcej witamin i można je wykorzystać na wiele sposobów! Umyj porządnie warzywa (np. marchewka, pietruszka, seler) tak aby pozbyć się piasku, a następnie osusz papierowym ręcznikiem, schowaj do woreczka i zamroź. Gdy uzbierasz już sporo obierek, przygotuj z nich warzywny bulion. Możesz także przyprawić je solą, papryką i czosnkiem i upiec. W ten sposób zrobisz zdrowe, domowe chipsy z warzyw.
Zobacz też: Warzywa: które są najzdrowsze?
#3 Lista zakupów
Największym błędem jaki popełniamy, jest robienie zakupów gdy jesteśmy głodni. Przed pójściem do sklepu koniecznie najedz się i przygotuj listę zakupów jednocześnie sprawdzając stan lodówki. Gdy tego nie zrobisz, z pewnością do koszyka trafi wiele niepotrzebnych produktów, które mogę być niepotrzebne.
Zobacz też: Awokado – owoc, który ma wiele atutów
#4 Zamrażaj jedzenie
Najprostszym sposobem na niemarnowanie jedzenia jest podzielenie go na mniejsze porcje i zamrożenie. Jeśli przygotowałeś imprezę, po której zostało wiele dań, w żadnym wypadku nie wyrzucaj ich! Takie małe porcje świetnie sprawdzą się w dzień, w który wrócisz głodny i zmęczony z pracy. Wystarczy Ci kilka chwil na podgrzanie dania i zjedzenie, bez marnowania czasu stojąc w kuchni.
Zobacz też: Klasyk w wegetariańskiej wersji. Spaghetti bolognese z granulatu sojowego
#5 Twórz nowe dania
Jeśli masz w lodówce tylko resztki produktów, które mają ostatnią szansę na wykorzystanie, nie marnuj ich. Kilka różnego rodzaju warzyw, resztki z puszki i przyprawy podsmaż i dodaj do makaronu. Możesz je także włożyć do żaroodpornego naczynia, posypać serem i upiec – wyjdzie Ci szybka, smaczna i tania zapiekanka!
Zobacz też: Klasyk w wegetariańskiej wersji. Przepis na rosół