Klasyk w wegańskiej wersji. Seitan a'la schabowy - Piekniejsze.pl

Klasyk w wegańskiej wersji. Seitan a’la schabowy

Jak przygotować schabowego w wegańskiej wersji? Przedstawiamy przepis na seitan, który smakiem i kształtem przypomina klasycznego kotleta.
fot. pexels.com

Seitan to roślinny produkt spożywczy, który swoją gąbczastą strukturą świetnie imituje mięso. Można zakupić gotowy produkt w sklepie, bądź przygotować samemu w domu. Spreparowane białko roślinne pozyskiwane jest z pszenicy, dlatego też osoby które nie tolerują glutenu nie mogą go spożywać. Odpowiednio przyprawiony seitan swoją strukturą bardzo przypomina tkankę mięśniową, przez co można z niego przygotować klasyczne potrawy mięsne, takie jak schabowy czy też pieczeń. Jak wykonać takie danie?

Zobacz też: Wegetariański burger bezglutenowy. Jak wykonać go w domu?

Jak wykonać seitan w domu?

Do przygotowania seitanu w domu potrzebny jest nam 1 kilogram mąki pszennej oraz pół litra wody. Do miski z mąką dolej wodę i zacznij ugniatać jak ciasto na pizzę lub pierogi. Gdy już będzie dobrze ugniecione, odstaw na pół godziny, aby gluten spęczniał. Po 30 minutach włóż ciasto do chłodnej wody i zacznij je mocno wyrabiać, aż woda będzie biała. Wylewaj taką wodę kilkukrotnie i powtarzaj tę czynność, aby wypłukać z niego całą skrobię. Gdy woda będzie przezroczysta, masa jest gotowa do dalszej obróbki.

Zobacz też: Dania z użyciem tofu. 5 przepisów na roślinną potrawę

Seitan a’la schabowy

Składniki:

  • wcześniej przygotowany seitan
  • bulion z marchewki, pora, cebuli, selera i pietruszki
  • słodka lub ostra papryka (wedle uznania)
  • czosnek granulowany
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • olej
  • bułka tarta
  • zamiennik jajka do obtoczenia kotleta (dla wegan) \ jajko (dla wegetarian)
  • sos sojowy
  • dodatki – np. ziemniaki i buraczki

W garnku podgrzej dobrze przyprawiony bulion składający się z wywaru z warzyw, papryki słodkiej lub ostrej, sosu sojowego, liści laurowych, ziela angielskiego i czosnku granulowanego. Wypłukaną, lekko gumiastą masę podziel na kilka części i uformuj je na kształt schabowego. Włóż do gotującego się bulionu i gotuj przez minimum 30 minut. Gdy masa będzie już ugotowana, wyciągnij i pozwól jej ostygnąć.

Gdy kotleciki będą zimne, otocz je w zamienniku jajka, a następnie w bułce tartej z dodatkiem pieprzu, papryki i przyprawy do mięsa. Włóż na rozgrzany olej i smaż z obu stron na złoty kolor. Kotlet z seitana a’la schabowy podawaj z ziemniakami i ulubioną surówką.

Zobacz też: Słabe punkty wegetarianizmu