Awokado - owoc, który ma wiele atutów - Piekniejsze.pl

Awokado – owoc, który ma wiele atutów

Jakie korzyści zdrowotne płyną ze spożywania awokado? Sprawdź dlaczego warto włączyć ten owoc do swojej diety.
fot. pixabay.com

Awokado uznawane jest za jedno z najzdrowszych owoców na świecie. Pomimo tego, ze ma sporo kalorii, posiada także wiele właściwości odchudzających oraz zdrowych tłuszczów, które mają pozytywny wpływ na nasz organizm i jego funkcjonowanie. Sprawdź dlaczego warto spożywać ten owoc przypominający gruszkę.

Zobacz też: Właściwości zdrowotne owoców czarnej jagody

Właściwości zdrowotne

Awokado bogate jest w wiele właściwości leczniczych oraz substancji odżywczych. Zawiera potas oraz tłuszcze nienasycone, które potrafią obniżać ciśnienie. Zawarte w nim witaminy C, E i A opóźniają starzenie i są cennymi przeciwutleniaczami. Glutation znajdujący się w awokado jest cennym antyoksydantem, wspomagającym prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz pracę wątroby. Owoc posiada wiele enzymów, które pomagają wchłaniać substancje odżywcze, dlatego też spożywanie go polecane jest osobom cierpiącym na stany zapalne żołądka oraz jelit. Awokado zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę, nadciśnienie, otyłość, natomiast pomaga regulować prawidłowy poziom homeostazy.

Zobacz też: Maska do włosów z awokado

Zobacz też: Domowa maseczka z awokado do cery z niedoskonałościami. Jak ją przygotować?

Właściwości odżywcze

W owocu znajduje się wiele cennych witamin takich jak A, C, E, K i H oraz witaminy z grupy B. Posiada on także kwas foliowy i kwas pantotenowy oraz substancje mineralne takie jak wapń, miedź, żelazo, mangan, potas czy też fosfor.

Awokado warto używać nie tylko w kuchni, ale również w pielęgnacji naszego ciała. Wygładzające i regenerujące działanie pozytywnie wpływa na włosy oraz stan skóry głowy. Maseczki na twarz pozwolą na zachowanie promiennej cery oraz usunięcie plam pigmentacyjnych. Spożywanie oraz korzystanie z domowych maseczek pozytywnie wpływa także na trądzik, łagodząc jego objawy.

Zobacz też: Awokado, jakie ma właściwości? Prosty przepis na guacamole

Na czasie

Brak danych.