Przepis na pyszną shakshuke
Szakszuka to danie idealne na śniadanie pochodzące z Bliskiego Wschodu. Jest to rozwiązanie zarówno pyszne, jak i zdrowe.
Shakshuka
Nazwa dania pochodzi od słowa “mieszanka”. To pyszne śniadanie jest niczym innym, jak zapiekanym jajkiem w sosie pomidorowo-paprykowym. Shakshuka jest bardzo popularna w krajach arabskich, ale wyjątkowo wpasowuje się w europejskie smaki. Pochodzi z Bliskiego Wschodu, a dokładnie z kuchni tunezyjskiej.
Zobacz też: Ten koktajl doda Ci energii na cały dzień! Prosty pomysł na śniadanie
Składniki
- 3 pomidory lub puszka 400 g krojonych pomidorów
- 3 jajka
- 5 ząbków czosnku
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- pół łyżeczki kolendry
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka oliwy
- sól i pieprz do smaku
Zobacz też: Śniadanie każdej jesieniary! Owsianka z imbirem
Krok po kroku
- Drobno posiekaj czosnek. Wylej oliwę na patelnię. Rozgrzej ją i podgrzej czosnek.
- Dorzuć na patelnię papryki, kmin rzymski i kolendrę. Smaż przez 1 mintę.
- Pokrój pomidory w kostkę o boku 1cm. Dorzuć je na patelnię. Dusz je przez 5-7 minut.
- Zrób dziury w powstałym sosie i wbij w nie jajka. Poczekaj do ścięcia.
- Całość dopraw solą i pieprzem, posyp natką pietruszki.
- Szakszukę podaj na patelni z dodatkiem chleba.
Zobacz też: Idealne zimowe śniadanie, które doda Ci energii na cały dzień