Przepis na pyszną shakshuke - Piekniejsze.pl

Przepis na pyszną shakshuke

Szakszuka to danie idealne na śniadanie pochodzące z Bliskiego Wschodu. Jest to rozwiązanie zarówno pyszne, jak i zdrowe.
Przepis na pyszną shakshuke, fot. pixabay.com
Przepis na pyszną shakshuke, fot. pixabay.com

Shakshuka

Nazwa dania pochodzi od słowa “mieszanka”. To pyszne śniadanie jest niczym innym, jak zapiekanym jajkiem w sosie pomidorowo-paprykowym. Shakshuka jest bardzo popularna w krajach arabskich, ale wyjątkowo wpasowuje się w europejskie smaki. Pochodzi z Bliskiego Wschodu, a dokładnie z kuchni tunezyjskiej.

Zobacz też: Ten koktajl doda Ci energii na cały dzień! Prosty pomysł na śniadanie

Składniki

  • 3 pomidory lub puszka 400 g krojonych pomidorów
  • 3 jajka
  • 5 ząbków czosnku
  • 1  łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • pół łyżeczki kolendry
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka oliwy
  • sól i pieprz do smaku

Zobacz też: Śniadanie każdej jesieniary! Owsianka z imbirem

Krok po kroku

  1. Drobno posiekaj czosnek. Wylej oliwę na patelnię. Rozgrzej ją i podgrzej czosnek.
  2. Dorzuć na patelnię papryki, kmin rzymski i kolendrę. Smaż przez 1 mintę.
  3. Pokrój pomidory w kostkę o boku 1cm. Dorzuć je na patelnię. Dusz je przez 5-7 minut.
  4. Zrób dziury w powstałym sosie i wbij w nie jajka. Poczekaj do ścięcia.
  5. Całość dopraw solą i pieprzem, posyp natką pietruszki.
  6. Szakszukę podaj na patelni z dodatkiem chleba.

Zobacz też: Idealne zimowe śniadanie, które doda Ci energii na cały dzień