Przekąski, które dodadzą nam energii

Żyjemy w ciągłym biegu i pędzie, dlatego ważne jest, abyśmy mieli wystarczająco dużo energii, by wykonać codzienne obowiązki. Przedstawiamy list zdrowych przekąsek, które pomogą Ci utrzymać energię i zaspokoić głód!
Zobacz też:
Pomysły na sylwestrowe przekąski
#1 Nasiona chia
Chia jest bogata w witaminy, minerały i błonnik, a także w wapń, fosfor i białko. Ponadto zawiera kwasy omega-3, które pomagają w utrzymaniu zdrowia serca. Nasiona chia można zjeść na surowo, dodać do jogurtu lub owsianki, a także przygotować z nich pyszny koktajl. Warto wprowadzić je do codziennej diety.
Zobacz też:
Nasiona chia. Jakie mają właściwości?
#2 Jagdy
Jagody są bogate w składniki odżywcze, w tym witaminy C i E, błonnik, antyoksydanty i kwasy tłuszczowe omega-3. Są też łatwe do jedzenia i świetnie smakują. Możesz je jeść na surowo lub dodawać do owsianki, jogurtu, koktajli i deserów. Dodatkowo duża ilość antyoksydantów niweluje wolne rodniki w organizmie.
Zobacz też:
Właściwości zdrowotne owoców czarnej jagody
#3 Orzechy i nasiona
Orzechy i nasiona to idealne przekąski na codzień, ponieważ są bogate w witaminy, minerały, błonnik i kwasy tłuszczowe omega-3. Można je jeść na surowo lub dodawać do sałatek, jogurtu, koktajli i deserów.
Zobacz też:
Jabłka – właściwości zdrowotne
#4 Pełnoziarniste pieczywo
Pełnoziarniste pieczywo jest bogate w składniki odżywcze, w tym błonnik, witaminy i minerały. Aby uzyskać jeszcze więcej korzyści, można je posmarować masłem orzechowym, dodać do niego owoce lub warzywa.
Zobacz też:
#5 Suszone owoce
Owoce suszone są bogate w witaminy, minerały, błonnik i kwasy tłuszczowe omega-3. Są łatwe do przechowywania i transportowania, więc są idealne do jedzenia w podróży. Dodatkowo można nimi się naprawdę najeść!
Zobacz też:
Morele – właściwości zdrowotne
#6 Hummus
Hummus jest bogaty w błonnik, białko i minerały, a także w witaminy A, C i E. Jest łatwy do przygotowania i może być spożywany z warzywami lub pełnoziarnistym pieczywem. Dlatego to idealna przekąska, po którą warto sięgnąć w ciągu dnia.
Zobacz też:
Międzynarodowy Dzień Hummusu. Dania z użyciem produktu
#7 Pełnoziarniste płatki zbożowe
Pełnoziarniste płatki zbożowe są bogate w błonnik, witaminy i minerały. Możesz je spożywać na surowo z mlekiem lub jogurtem, a także dodawać do sałatek, koktajli i deserów.