Jabłka - właściwości zdrowotne - Piekniejsze.pl

Jabłka – właściwości zdrowotne

Jabłka to jeden z najchętniej jadanych owoców na świecie. Dodatkowo zawiera szereg właściwości zdrowotnych. Dlaczego warto je jeść?
Jabłka - właściwości zdrowotne
Jabłka – właściwości zdrowotne, fot. pixabay.com

Jabłka to jedne z najbardziej popularnych i najchętniej jedzonych owoców na świecie. Warto zaznaczyć, że mają one mnóstwo właściwości odżywczych i świetnie wpływają na ludzki organizm. Dlaczego warto jeść jabłka?

Zobacz też:

Imbir – właściwości zdrowotne

Jabłka – właściwości zdrowotne

Jabłka zawierają szereg witamin i składników odżywczych, które sprawiają, że są one bardzo zdrowe i wpływają na poprawne funkcjonowanie organizmu. W jabłku występuje przede wszystkim:

  • witamina C,
  • witamina B,
  • beta karoten,
  • witamina E,
  • fosfor,
  • wapń,
  • siarka,
  • magnez,
  • żelazo,
  • błonnik pokarmowy,
  • kwercetyny,
  • antyoksydanty.

Zobacz też:

Kurkuma, czy jest to magiczna przyprawa? Właściwości zdrowotne

Do najważniejszych właściwości zdrowotnych jabłek zaliczamy przede wszystkim działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwutleniające, przeciwzapalne, przeciwalergiczne oraz przeciwnowotworowe.

Zobacz też:

Dynia – właściwości zdrowotne

Jabłka świetnie sprawdzą się podczas odchudzania, ponieważ dzięki dużej ilości błonnika zapewniają uczucie sytości organizmu. Dodatkowo owoc ten mogą spożywać osoby z cukrzycą, ponieważ mają bardzo niski indeks glikemiczny.

Zobacz też:

Nasiona chia. Jakie mają właściwości?

Owoc ten poprawia również funkcjonowanie układów w organizmie człowieka. Przede wszystkim pozytywnie działa na układ krążenia, układ nerwowy oraz układ odpornościowy.

Jabłka – kiedy jeść?

Jabłka, tak jak i każde inne owoce należy spożywać w ciągu dnia, a nie wieczorem. Wszystko dlatego, że wieczorem podnosi się w organizmie poziom cukrów prostych. W ciągu dnia, łatwiej jest je przyjmować.

Warto je łączyć ze źródłem białka i tłuszczy, np. jogurtem lub orzechami, ponieważ takie połączenie obniża ładunek glikemiczny w posiłku.