Właściwości zdrowotne owoców czarnej jagody - Piekniejsze.pl

Właściwości zdrowotne owoców czarnej jagody

Owoce czarnej jagody są nam znane od lat, ze względu na wyjątkowy smak. Wykazują również szereg właściwości zdrowotnych. Sprawdź jakich.
Właściwości zdrowotne owoców czarnej jagody
Właściwości zdrowotne owoców czarnej jagody, fot. pixabay.com [zdjęcie poglądowe]

Owoce czarnej jagody znane nam są od lat. Lubimy je za smak i często wykorzystujemy je do różnych potraw. Co ciekawe owoce zawierają wiele zdrowotnych właściwości, które wynikają ze składu czerwonej jagody. Sprawdź szczegóły.

Zobacz też:

Mięta. Właściwości i zastosowanie

Czym jest czarna jagoda?

Borówka czernica, czyli inaczej czarna jagoda to roślina, która w swym składzie zawiera antocyjany, garbniki katechinowe, witaminy i minerały. Oprócz tego, że jest to smaczny owoc, zawiera szereg właściwości zdrowotnych.

Zobacz też:

Szałwia – właściwości

Czarna jagoda – skład

Działanie lecznicze jagody czernicy wynika z zawartych w niej substancji czynnych. Owoc czarnej jagody zawiera:

  • antocyjany,
  • garbniki katechinowe,
  • kwertycynę,
  • kwas ursolowy,
  • fenolokwasy,
  • witamina C,
  • witamina PP,
  • witamina A,
  • witamina B,
  • kwasy organiczne,
  • cukry,
  • pektyny,
  • magnez,
  • wapń,
  • fosfor,
  • potas.

Zobacz też:

Jak radzić sobie ze stresem? Skuteczne, domowe sposoby

Czarna jagoda – właściwości

Ze względu na fakt, że owoce czarnej jagody zawierają w swym składzie dużą ilość antyoksydantów, chronią przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Dodatkowo owoc zabezpiecza organizm przed uszkodzeniem komórek.

Zobacz też:

Waleriana – właściwości

Dodatkowo owoc czarnej jagody bardzo poprawia proces widzenia. Jego regularne spożywanie sprawia, że wzmacniania naczynia krwionośne oka oraz zmniejsza ich przepuszczalności. Owoc stosuje się przy profilaktycznym leczeniu zaćmy oraz jaskry.

Zobacz też:

Skrzyp. Właściwości i zastosowanie

Owoc czarnej jagody wykazuje również działanie przeciwbakteryjne. Regularnie spożywane stymulują układ odpornościowy. Dodatkowo hamują rozwój bakterii w żołądku, leczą biegunkę i zapobiegają odwodnieniu.

Zobacz też:

Melisa. Czy naprawdę uspokaja? Właściwości i działanie rośliny

Na czasie

Brak danych.