Deficyt kaloryczny - czym jest? - Piekniejsze.pl

Deficyt kaloryczny – czym jest?

Deficyt kaloryczny to klucz do skutecznego oraz zdrowego odchudzania. Czym jest ta metoda liczenia kalorii? Jak go obliczyć?
Deficyt kaloryczny - czym jest?
Deficyt kaloryczny – czym jest?, fot. pixabay.com

Deficyt kaloryczny to jeden z najskuteczniejszych sposobów zdrowego odchudzania. Warto pamiętać, że wymaga on systematyczności i liczenia spożywanych dziennie kalorii. Na czym polega deficyt kaloryczny? Jak go obliczyć?

Zobacz też:

Odżywki białkowe – jakie mają właściwości?

Deficyt kaloryczny – czym jest?

Deficyt kaloryczny określa różnicę między indywidualnym zapotrzebowaniem energetycznym, a spożytymi kaloriami. Dzięki temu, że ustawia on dzienną ilośc kalorii mniejszą, niż powinniśmy zjadać – zaczynamy chudnąć.

Prawidłowo obliczony deficyt kaloryczny jest nie tylko zdrową metodą chudnięcia, a następnie utrzymania prawidłowej wagi. To świetny sposób na wprowadzenie do codziennej rutyny zdrowych nawyków oraz pewność niesamowitych efektów.

Zobacz też:

Dieta dobra dla mózgu. Jakie produkty pobudzą jego pracę?

Deficyt kaloryczny – jak obliczyć?

Obliczenie deficytu kalorycznego jest bardzo proste. W internecie znajdziemy mnóstwo darmowych kalkulatorów, które ustalą naszą dzienną ilośc kalorii, którą powinniśmy przyswajać.

Takie kalkulatory działają w jeden sposób. Na podstawie płci, wzrostu, wagi oraz aktywność fizycznej oblicza się dzienne zapotrzebowanie energii, a następnie od wyniku odejmuje się kilka kalorii. Dzięki temu tkanka tłuszczowa zacznie ulegać zmniejszeniu, a my w zdrowy sposób schudniemy.

Zobacz też:

Przepis na zdrowy, owocowo-warzywny koktajl dietetyczny

Deficyt kaloryczny – na co uważać?

Mimo, że odchudzanie za pomocą deficytu kalorycznego jest bardzo zdrową metodą – warto pamiętać o kilku zasadach. Przede wszystkim ilość ustalonych kalorii na dzień nie może być za mała.

To może spowodować na początku szybkie chudnięcie, ponieważ permanentny głód zacznie spalać mięśnie. Następnie dojdzie do przemęczenia, ciągłego poczucia pustego brzucha, a w konsekwencji możemy dostać anemii.

Przy źle obliczonym deficycie kalorycznym i za małej ilości kalorii przyswajanej w dzień, w pewnym momencie waga stanie w miejscu, a my nie damy rady więcej schudnąć. Osoby, które ustalają sobie zbyt duży deficyt kaloryczny, często wracają do starych nawyków. Przez ciągłe uczucie głodu zaczynają odczuwać niechęć do diety. A to najczęściej kończy się efektem jojo, czyli albo wracamy do poprzedniej wagi, albo jeszcze bardziej tyjemy.

Zobacz też:

Dieta bezglutenowa. Czy jest dla każdego?