Olej z wiesiołka, czyli naturalny eliksir dla urody i zdrowia - Piekniejsze.pl

Olej z wiesiołka, czyli naturalny eliksir dla urody i zdrowia

Olej ma wiele właściwości, które korzystnie wpływają na nasz organizm. Można go stosować zarówno w kosmetyce jak i lecznictwie. Sprawdź dlaczego warto go przyjmować.
Olej z wiesiołka, czyli naturalny eliksir dla urody i zdrowia
fot. pixabay.com

W Polsce występuje około 70 gatunków wiesiołka, lecz najpopularniejszym jest wiesiołek dwuletni. Roślinę możemy spotkać na polach i łąkach, sadzona jest w ogrodach jako kwiat ozdobny oraz uprawiana na dużą skalę, jako surowiec do wytwarzania oleju. Sporządzany z nasion olej stosowany jest zarówno w lecznictwie jak i w wyrobie kosmetyków.

Zobacz też: Glinka czerwona – jakie ma właściwości kosmetyczne?

Jakie działanie ma olej z wiesiołka?

Olej ma dobroczynny wpływ na nasz organizm przede wszystkim dzięki zawartych w nim kwasom gamma linolenowym tzw. GLA. Ponadto zawiera witaminę E, polifenole, antyoksydanty i jest źródłem kwasu linolenowego (LA). Substancje te regulują wiele procesów, jakie zachodzą w organizmie oraz biorą udział w produkcji prostaglandyn. Olej z wiesiołka dzięki zawartości fitosterol obniża poziom złego cholesterolu, działa przeciwzapalnie, wpływa na ukrwienie i nawilżenie błon śluzowych oraz skóry.

Zobacz też: Biotyna – dlaczego warto ją suplementować?

Na co stosować olej z wiesiołka?

Olej z rośliny stosowany jest zarówno w kosmetyce jak i suplementach diety ze względu na ogrom zalet. Można go stosować w celu leczenia trądziku, gdyż poprawia on pracę tkanek skóry, dba o poziom nawodnienia, pomagają usunąć toksyny. Olej z wiesiołka powinny także przyjmować osoby cierpiące na łuszczycę czy egzemę.

Wiesiołek w postaci kapsułek świetnie sprawdzi się także w zapobieganiu odkładania cholesterolu w ściankach naczyń krwionośnych. Wpływa on korzystnie na trawienie i zapobieganie odkładania tłuszczu, przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej chroni płuc przed chorobami czy też obniża ciśnienie. Zawarte w nim kwasy DHA poprawiają pracę mózgu, nastrój, pamięć oraz procesy myślowe. Ponadto regularna suplementacja wzmocni naszą skórę, paznokcie oraz włosy.

W kuchni można go używać zarówno na zimno jak i ciepło. Świetnie sprawdzi się do smażenia, pieczenia ciast czy też w postaci sosu do sałatek, makaronów czy kasz.

Zobacz też: Moringa, czyli “superfood” znany miłośnikom zdrowego odżywiania