Jak zastąpić produkty z laktozą? Pomysły na zamienniki dla osób z nietolerancją - Piekniejsze.pl

Jak zastąpić produkty z laktozą? Pomysły na zamienniki dla osób z nietolerancją

Na nietolerancję laktozy cierpi wiele osób. Osoby te nie muszą wykluczać ze swojej diety dań, które uwielbiają. Zobacz, jak zastąpić wiele składników produktami bezlaktozy.
fot. pixabay.com

Nietolerancja laktozy to nadwrażliwość pokarmowa, na którą cierpi wiele osób. Dolegliwości, które przede wszystkim dotyczą układu pokarmowego wynikają ze zmniejszonej aktywności jednego z enzymów trawiennych w organizmie. Może ona wystąpić u każdego, ze względu na wiek i objawiać się w różny sposób m.in. w postaci bólu brzucha, wzdęć, wymiotów czy też biegunek. Na sklepowych półkach możemy znaleźć wiele gotowych produktów, które są bez laktozy m.in. żółte sery, mleko i jogurty, ale warto także sięgnąć po półprodukty, z których samemu przygotujesz coś pysznego. Jak zastąpić produkty mleczne, aby nie rezygnować z jedzenia ulubionych potraw?

Zobacz też: Dieta bezglutenowa. Czy jest dla każdego?

#1 Awokado

Przygotowując kanapki zazwyczaj sięgamy po smarowanie w postaci masła lub białego sera. Poza klasycznymi zamiennikami, które w składzie nie mają laktozy, można także z łatwością przygotować smarowanie z awokado, które nie tylko jest smaczne, ale także zdrowe. Wystarczy rozgnieść owoc, doprawić go solą, pieprzem, kilkoma kroplami soku z cytryny i oliwy i gotowe!

Zobacz też: Jak gotować ekologicznie i przy tym zaoszczędzić?

#2 Tofu

Jeśli jesteś fanem sernika, który w klasycznej wersji przygotowywany jest z twarogu, nie musisz z niego wcale rezygnować. Tofu jest sojowym produktem o wysokiej zawartości białka sojowego, wapnia i fosforu i świetnie nadaje się do przygotowania ciasta. Wystarczy zmiksować go z mlekiem roślinnym, olejem, cukrem zwykłym oraz waniliowym, mąką i rodzynkami, a następnie upiec i dodać ulubioną polewę. Sernik jest równie pyszny jak klasyczny i z pewnością zasmakuje miłośnikom deserów, którzy cierpią na nietolerancję laktozy.

Zobacz też: Bezglutenowe placki ziemniaczane. Sprawdź przepis

#3 Mleko roślinne

Mleko roślinne jest świetnym zamiennikiem mleka krowiego i idealnie sprawdzi się w każdym przepisie, w którym trzeba go użyć. Można z niego przygotować naleśniki, gofry, placki, puree ziemniaczane, lody, można je także dodać do kawy czy też do shake’ów owocowo warzywnych.

Zobacz też: Klasyk w wegańskiej wersji. Seitan a’la schabowy

#4 Mleczko kokosowe

Mleczko kokosowe także sprawdzi się w większości przepisów zarówno słodkich jak i słonych. Można go użyć do sosów z dodatkiem warzyw i mięs zamiast klasycznej śmietanki, przygotować z niego masę do ciast, owsiankę, budyń czy też użyć do zagęszczenia zup.

Zobacz też: Klasyk w wegetariańskiej wersji. Przepis na roślinne pałeczki z “kurczaka”

#5 Płatki drożdżowe

Płatki drożdżowe mają wiele cennych właściwości i składników oraz szerokie zastosowanie kulinarne. Mogą świetnie zastąpić parmezan, zagęścić zupę i sosy, służyć jako posypka do makaronu oraz dodatek do wielu koktajli.

Zobacz też: Klasyki w wegetariańskiej wersji. Przepis na pieczeń z jajkiem