Jak zastąpić produkty z laktozą? Pomysły na zamienniki dla osób z nietolerancją
Nietolerancja laktozy to nadwrażliwość pokarmowa, na którą cierpi wiele osób. Dolegliwości, które przede wszystkim dotyczą układu pokarmowego wynikają ze zmniejszonej aktywności jednego z enzymów trawiennych w organizmie. Może ona wystąpić u każdego, ze względu na wiek i objawiać się w różny sposób m.in. w postaci bólu brzucha, wzdęć, wymiotów czy też biegunek. Na sklepowych półkach możemy znaleźć wiele gotowych produktów, które są bez laktozy m.in. żółte sery, mleko i jogurty, ale warto także sięgnąć po półprodukty, z których samemu przygotujesz coś pysznego. Jak zastąpić produkty mleczne, aby nie rezygnować z jedzenia ulubionych potraw?
Zobacz też: Dieta bezglutenowa. Czy jest dla każdego?
#1 Awokado
Przygotowując kanapki zazwyczaj sięgamy po smarowanie w postaci masła lub białego sera. Poza klasycznymi zamiennikami, które w składzie nie mają laktozy, można także z łatwością przygotować smarowanie z awokado, które nie tylko jest smaczne, ale także zdrowe. Wystarczy rozgnieść owoc, doprawić go solą, pieprzem, kilkoma kroplami soku z cytryny i oliwy i gotowe!
Zobacz też: Jak gotować ekologicznie i przy tym zaoszczędzić?
#2 Tofu
Jeśli jesteś fanem sernika, który w klasycznej wersji przygotowywany jest z twarogu, nie musisz z niego wcale rezygnować. Tofu jest sojowym produktem o wysokiej zawartości białka sojowego, wapnia i fosforu i świetnie nadaje się do przygotowania ciasta. Wystarczy zmiksować go z mlekiem roślinnym, olejem, cukrem zwykłym oraz waniliowym, mąką i rodzynkami, a następnie upiec i dodać ulubioną polewę. Sernik jest równie pyszny jak klasyczny i z pewnością zasmakuje miłośnikom deserów, którzy cierpią na nietolerancję laktozy.
Zobacz też: Bezglutenowe placki ziemniaczane. Sprawdź przepis
#3 Mleko roślinne
Mleko roślinne jest świetnym zamiennikiem mleka krowiego i idealnie sprawdzi się w każdym przepisie, w którym trzeba go użyć. Można z niego przygotować naleśniki, gofry, placki, puree ziemniaczane, lody, można je także dodać do kawy czy też do shake’ów owocowo warzywnych.
Zobacz też: Klasyk w wegańskiej wersji. Seitan a’la schabowy
#4 Mleczko kokosowe
Mleczko kokosowe także sprawdzi się w większości przepisów zarówno słodkich jak i słonych. Można go użyć do sosów z dodatkiem warzyw i mięs zamiast klasycznej śmietanki, przygotować z niego masę do ciast, owsiankę, budyń czy też użyć do zagęszczenia zup.
Zobacz też: Klasyk w wegetariańskiej wersji. Przepis na roślinne pałeczki z “kurczaka”
#5 Płatki drożdżowe
Płatki drożdżowe mają wiele cennych właściwości i składników oraz szerokie zastosowanie kulinarne. Mogą świetnie zastąpić parmezan, zagęścić zupę i sosy, służyć jako posypka do makaronu oraz dodatek do wielu koktajli.
Zobacz też: Klasyki w wegetariańskiej wersji. Przepis na pieczeń z jajkiem