Irlandzkie ciasto czekoladowe z nietypowym składnikiem!
Czekoladowe ciasta cieszą się ogromną popularnością, a wszystko to przez intensywny smak i aromat uwielbianej przez wszystkich czekolady! Czekolada jest idealnym składnikiem do wypieków i znajduje swoje zastosowanie w ciastach takich jak, brownie, torty, muffiny czy ciasteczka. Dodatkowo posłużyć może jako polewa lub kawałki dekoracji!
Zobacz też: Przepis na ciasto z białą czekoladą
Tym razem przechodzimy z niebanalnym przepisem na irlandzkie ciasto czekoladowe na piwie Guinness! Brzmi dziwnie? Nic bardziej mylnego! – Receptura na to ciasto powstała w latach osiemdziesiątych XX wieku i cieszy się ogromną popularnością do dnia dzisiejszego. Wszystko przez nietypowy składnik zapewniający cudowną puszystość!
Ciasto czekoladowe na piwie Guinness
Składniki na ciasto
- piwo Guinness – 250 ml
- masło – 260 g
- ciemne, niesłodzone kakao – 90 g
- cukier – 320 g
- gęsta śmietana – 150 ml
- jajka – 2 szt
- ziarenka laski wanilii – kilka sztuk
- cynamon – ½ łyżeczki
- przesiana mąka pszenna – 280 g
- proszek do pieczenia – 2 płaskie łyżeczki
Składniki na krem
- serek mascarpone – 200 g
- rozpuszczona w kąpieli wodnej biała czekolada – 1 tabliczka
- sok z cytryny – 3 łyżki
Przygotowanie
Wlej do garnka piwo i dodaj masło. Gotuj na niewielkim ogniu cały czas mieszając, aż masło się rozpuści. Dodaj kakao i cukier. Wymieszaj do uzyskania gładkiej masy. Odstaw do przestygnięcia.
W misce połącz śmietanę, jajka i ziarenka wanilii. Wymieszaj i połącz z masą piwną. Delikatnie wsyp mąkę, cynamon oraz proszek do pieczenia. Wymieszaj.
Przełóż ciasto do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 45-50 minut.
Smacznego!
Zobacz też: Przepis na pyszne ciasto ze śliwkami