Szybki obiad na duży głód! Amerykański mac & cheese

Mac & cheese to sycące, szybkie i pyszne danie, które idealnie zaspokoi duży głód. To uwielbiane przez Amerykanów danie, coraz częściej pojawia się w polskich domach! Poznaj przepis.
Zobacz też: Przepis na zdrowy i szybki obiad. Makaron z burattą, suszonymi pomidorami i brokułami
Amerykański mac & cheese
Składniki
- 400 g makaronu (najlepiej kolanka lub penne)
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 500 ml mleka
- 200 g sera cheddar, startego
- 100 g sera mozzarella, startego
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- sól i pieprz do smaku
- szczypta gałki muszkatołowej
- 50 g parmezanu, startego
Przygotowanie
W dużym garnku zagotuj osoloną wodę i ugotuj makaron al dente. Odcedź makaron i odstaw na bok.
W rondlu roztop masło na średnim ogniu. Dodaj mąkę i mieszaj cały czas. Podsmażaj całość przez około 1 minutę. Powoli wlej mleko, ciągle mieszając. Gotuj przez około 5 minut, aż sos zgęstnieje. Dodaj musztardę Dijon, sól, pieprz i szczyptę gałki muszkatołowej. Wymieszaj.
Gdy sos będzie gęsty, zmniejsz ogień i dodaj ser cheddar oraz mozzarellę. Mieszaj do rozpuszczenia się serów.
Do przygotowanego sosu dodaj ugotowany makaron i dokładnie wymieszaj.
Smacznego!
Zobacz też: Obłędne linguini z fetą, ogórkiem i miętą