Szybki obiad na duży głód! Amerykański mac & cheese - Piekniejsze.pl

Szybki obiad na duży głód! Amerykański mac & cheese

Przepis na tradycyjny amerykański mac & cheese!

Mac & cheese to sycące, szybkie i pyszne danie, które idealnie zaspokoi duży głód. To uwielbiane przez Amerykanów danie, coraz częściej pojawia się w polskich domach! Poznaj przepis.

Zobacz też: Przepis na zdrowy i szybki obiad. Makaron z burattą, suszonymi pomidorami i brokułami

Amerykański mac & cheese

Składniki

  • 400 g makaronu (najlepiej kolanka lub penne)
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 500 ml mleka
  • 200 g sera cheddar, startego 
  • 100 g sera mozzarella, startego
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon 
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypta gałki muszkatołowej 
  • 50 g parmezanu, startego 

Przygotowanie

W dużym garnku zagotuj osoloną wodę i ugotuj makaron al dente. Odcedź makaron i odstaw na bok.

W rondlu roztop masło na średnim ogniu. Dodaj mąkę i mieszaj cały czas. Podsmażaj całość przez około 1 minutę. Powoli wlej mleko, ciągle mieszając. Gotuj przez około 5 minut, aż sos zgęstnieje. Dodaj musztardę Dijon, sól, pieprz i szczyptę gałki muszkatołowej. Wymieszaj. 

Gdy sos będzie gęsty, zmniejsz ogień i dodaj ser cheddar oraz mozzarellę. Mieszaj do rozpuszczenia się serów. 

Do przygotowanego sosu dodaj ugotowany makaron i dokładnie wymieszaj. 

Smacznego!

Zobacz też: Obłędne linguini z fetą, ogórkiem i miętą