Zdrowe i proste przekąski do szkoły lub pracy - Piekniejsze.pl

Zdrowe i proste przekąski do szkoły lub pracy

W pędzie dzisiejszych dni, warto posilić nasz organizm czymś zdrowym i pełnowartościowym. Przedstawiamy przepisy na łatwe, szybkie i pyszne przekąski.
fot. pixabay

Obecnie życie przybrało zawrotne tempo. Każdego dnia biegniemy, spieszymy się, aby na samym końcu po prostu zasnąć. Dlatego warto, aby w natłoku wielu spraw zajadać się zdrowymi oraz pełnowartościowymi posiłkami.

Rano, gdy jesteśmy zaspani, a do szkoły/pracy nie możemy się spóźnić, warto aby przekąski, które przygotowujemy były szybkie i łatwe w przyrządzeniu. Ale przede wszystkim muszą być bogate w witaminy oraz w składniki wielowartościowe.

#1 Sałatka

Sałatki to bardzo łatwe w przygotowaniu dania, a przy tym potrafią nasycić nasz organizm. Aby sałatka była pełnowartościowym posiłkiem powinny się z niej znaleźć produkty zielone, owoce, warzywa, białka oraz dresing. Poniżej przedstawiamy przepis na przykładową sałatkę.

Składniki:

  • mieszanka sałat
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • pół awokado
  • 1/5 czerwonej cebuli
  • garść prażonych orzechów nerkowca
  • 50 g mozzarelli (o obniżonej zawartości tłuszczu)
  • dresing (składniki: 1 łyżka octu winnego, 1 łyżka oliwy, 2 łyżki wody, 1 płaska łyżka miodu, szczypta soli, trochę świeżo zmielonego pieprzu, opcjonalnie 1/2 ząbka czosnku)

Przygotowanie:

Do miski wkładamy mieszankę sałat. Dodajemy pokrojone pomidorki koktajlowe, rozdrobnione awokado, posiekaną cebulę, garść prażonych orzechów oraz pokrojoną mozzarellę. Następnie całość polewamy dressingiem i mieszamy. Sałatka gotowa.

fot. pixabay

#2 Owsianka

Owsianka to również świetna potrawa, aby przekąsić ją podczas dnia. Jest łatwa w przygotowaniu, a czas jej wykonania to około 5 minut. Poniżej przedstawiamy jeden z wielu przepisów.

Składniki:

  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 1 szklanka mleka
  • 1 duży banan
  • 1 garść borówek
  • 1 garść żurawiny
  • 1 orzechów włoskich
  • 1/2 łyżeczki siemienia lnianego
  • 1 łyżka mielonego cynamonu

Przygotowanie:

Płatki owsiane zalewamy mlekiem i gotujemy na małym ogniu (może być to np. mleko kokosowe). Gdy zrobią się miękkie dosypujemy do nich łyżkę cynamonu i mieszamy całość. Gdy przelejemy owsiankę do miseczki lub słoika dokładamy pokrojonego banana, garść borówek, żurawiny oraz orzechów włoskich. Całość posypujemy siemieniem lnianym. Owsianka gotowa!

fot. pixabay

#3 Smoothie

Smoothie to idealna przekąska oraz drugie śniadanie. W takim koktajlu można przemycić wiele wartościowych produktów. Warto pamiętać, aby zawierał zielone warzywo, owoce, białka i tłuszcze nienasycone. Oto jeden z polecanych przez nas przepisów.

Składniki:

  • 1 szklanka mleka
  • 3 garście borówek
  • 2 garście jarmużu
  • 2 łyżki migdałów
  • ½ łyżki miodu

Przygotowanie:

Całość ze sobą blendujemy i smoothie jest gotowe!

fot. pixabay