Rozgrzewająca zupa krem z borowików

Jesień bez grzybów w kuchni to jak lato bez słońca! Grzyby, szczególnie te leśne, dodają potrawom wyjątkowego smaku i aromatu, a ich zbieranie stało się ulubionym zajęciem wielu osób. Dziś przychodzimy z przepisem na rozgrzewającą zupę krem z dodatkiem borowików!
Zobacz też: Zupa krem z kalafiora z serkiem topionym
Rozgrzewająca zupa krem z borowików
Składniki
- 400 g borowików
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 ziemniaki
- 1 litr bulionu warzywnego lub mięsnego
- 100 ml śmietany 30%
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz do smaku
- natka pietruszki lub inne zioła do dekoracji
Przygotowanie
Oczyść i pokrój na mniejsze kawałki borowiki. Cebulę i czosnek posiekaj drobno, a ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
W dużym garnku rozgrzej masło na średnim ogniu. Dodaj cebulę i czosnek, smaż przez kilka minut. Po tym czasie dodaj borowiki i smaż całość przez około 5 minut.
Dodaj pokrojone ziemniaki oraz bulion. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj przez około 20 minut. Gdy ziemniaki będą miękkie zdejmij z ognia i zblenduj zupę na gładką masę. Dodaj śmietankę i ponownie zblenduj.
Dopraw solą i pieprzem. Podawaj udekorowaną natką pietruszki lub innymi ziołami.
Smacznego!
Zobacz też: Raspberry curd. Krem malinowy idealny do wszelkich słodkości!