Obłędny łosoś na parze z ogórkiem i serkiem kremowym

Szukasz pomysłu na obiad a może oryginalne świąteczne danie? Oto przepis na obłędnego łososia w ogórkach i sosie kremowym!
Zobacz też: Łosoś w ziołowym kremie zapiekany w cieście francuskim
Obłędny łosoś na parze z ogórkiem i serkiem kremowym
Składniki
- 2 filety z łososia
- 1 ogórek
- 100 g serka twarogowego (lub serek kremowy, np. Philadelphia)
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- Sól i pieprz do smaku
- koperek do dekoracji
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie
Filety z łososia dokładnie umyj, osusz papierowym ręcznikiem, a następnie dopraw solą i pieprzem. Skrop filety sokiem z cytryny i odstaw na chwilę.
Przygotuj garnek do gotowania na parze lub specjalną parowar. Doprowadź wodę do wrzenia. Umieść filety z łososia w koszyku do gotowania na parze i gotuj przez około 8-10 minut, aż ryba będzie dobrze ugotowana, ale nadal soczysta.
Ogórek umyj, obierz ze skórki, a następnie pokrój w cienkie plasterki lub w drobną kostkę, w zależności od preferencji.
W misce wymieszaj serek twarogowy (lub kremowy) z łyżką oliwy z oliwek oraz solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Możesz dodać także świeżego koperku, jeśli lubisz.
Smacznego!
Zobacz też: Takiej przystawki Twoi goście jeszcze nie jedli! Tatar z łososia, awokado i soku z limonki