Obłędny łosoś na parze z ogórkiem i serkiem kremowym  - Piekniejsze.pl

Obłędny łosoś na parze z ogórkiem i serkiem kremowym 

Przepis na łososia w ogórkach i sosie kremowym!

Szukasz pomysłu na obiad a może oryginalne świąteczne danie? Oto przepis na obłędnego łososia w ogórkach i sosie kremowym!

Zobacz też: Łosoś w ziołowym kremie zapiekany w cieście francuskim 

Obłędny łosoś na parze z ogórkiem i serkiem kremowym 

Składniki

  • 2 filety z łososia
  • 1 ogórek
  • 100 g serka twarogowego (lub serek kremowy, np. Philadelphia)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • Sól i pieprz do smaku
  • koperek do dekoracji
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Przygotowanie

Filety z łososia dokładnie umyj, osusz papierowym ręcznikiem, a następnie dopraw solą i pieprzem. Skrop filety sokiem z cytryny i odstaw na chwilę.

Przygotuj garnek do gotowania na parze lub specjalną parowar. Doprowadź wodę do wrzenia. Umieść filety z łososia w koszyku do gotowania na parze i gotuj przez około 8-10 minut, aż ryba będzie dobrze ugotowana, ale nadal soczysta.

Ogórek umyj, obierz ze skórki, a następnie pokrój w cienkie plasterki lub w drobną kostkę, w zależności od preferencji.

W misce wymieszaj serek twarogowy (lub kremowy) z łyżką oliwy z oliwek oraz solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Możesz dodać także świeżego koperku, jeśli lubisz.

Smacznego!

Zobacz też: Takiej przystawki Twoi goście jeszcze nie jedli! Tatar z łososia, awokado i soku z limonki

Na czasie

Brak danych.