Żelki. Produkty, z których warto zrezygnować

Zdrowa i zbilansowana dieta, to taka, która zawiera wiele składników odżywczych i witamin. Warto jednak wiedzieć, że nie każdy produkt dostępny na rynku jest zdrowy. Dlaczego warto z diety wyłączyć żelki?
Zobacz też:
Coca-cola. Produkty, z których warto zrezygnować
Żelki – skład
Żelki to jeden z bardziej uwielbianych słodyczy przez dzieci i dorosłych. Kuszą smakiem oraz kształtami i barwami. Niestety ich skład sprawia, że nie powinniśmy jeść ich często, a najlepiej wykluczyć je z codziennej diety.
Skład żelek:
- syrop glukozowy,
- cukier,
- żelatyna,
- kwas cytrynowy,
- kwas mlekowy,
- wosk pszczeli,
- aromaty,
- barwniki.
Zobacz też:
Dieta dobra dla mózgu. Jakie produkty pobudzą jego pracę?
Dlaczego warto wykluczyć żelki z diety?
Mimo, że o szkodliwości spożywania żelek mówi się od dawna, wciąż masowo je kupujemy. Warto jednak wiedzieć, że ten słodycz nie ma żadnych składników odżywczych, a jest potężną bombą cukrową.
Podstawą każdych żelek jest cukier oraz syrop glukozowy. Spożywany w nadmiarze może przynieść bardzo negatywne konsekwencje. Przede wszystkim istnieje ryzyko zachorowania na cukrzyce lub otyłość.
Kolejnymi szkodliwymi składnikami, które zawarte są w żelkach to sztuczne barwniki. Najbardziej szkodliwa są żółcień chinoninowa E104 i czerwień koszenilowa E124. Substancje te mogą wywoływać reakcje alergiczne, czy przyczynić się do astmy. Dodatkowo negatywnie wpływają na nerki oraz wątroby.
Ze względu na fakt, że w żelkach ze sklepu jest mnóstwo szkodliwych substancji, warto wyłączyć je z codziennej diety. Jednak niektóre osoby mogą lubić tą słodkość, dlatego przedstawiamy najlepszy przepis na zdrowe żelki, które można wykonać w domu.
Zobacz też:
Witamina C. Dlaczego warto ją suplementować?
Przepis na domowe żelki
Składniki:
- 200-250 ml soku owocowego,
- łyżka soku z cytryny,
- 4 łyżki żelatyny.
Przygotowanie:
Na samym początku wybieramy ulubione owoce, z których wyciskamy sok w sokowirówce. Następnie wlewamy go do garnka i dodajemy do niego sok z cytryny i żelatynę. Króciutko podgrzewamy, aby żelatyna się rozpuściła. Wlewamy płyn do foremek i czekamy, aż zgęstnieje (około 4 godzin). Zdrowe, domowe żelki gotowe!
Zobacz też:
Nasiona chia. Jakie mają właściwości?