Witamina C. Dlaczego warto ją suplementować? - Piekniejsze.pl

Witamina C. Dlaczego warto ją suplementować?

Jesienią warto zadbać o to, aby dostarczyć organizmowi niezbędną ilość witaminy C. Jakie są właściwości kwasu askorbinowego?
Witamina C. Dlaczego warto ją suplementować?

Rozpoczęła się jesień, a co za tym idzie – sezon chorobowy. Organizm nie jest jeszcze do końca przyzwyczajony do temperatury panującej na zewnątrz, a osłabiona odporność ma utrudnione zadanie w walce z bakteriami i wirusami. W konsekwencji częściej chorujemy, a przebyte choroby wiążą się z wieloma nieprzyjemnymi dolegliwościami.

Zobacz też: Syrop z cebuli. Skuteczna walka z przeziębieniem

Aby wzmocnić odporność i wspomóc organizm w walce z infekcjami, konieczna jest suplementacja witamin – przede wszystkim witaminy C. To jednak nie jedyne właściwości tej substancji.

Dlaczego należy suplementować witaminę C?

Witamina C, czyli kwas askorbinowy jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jej właściwości znalazły szerokie zastosowanie zarówno w medycynie, jak i w kosmetyce.

Właściwości witaminy C:

  • wykazuje działanie antyoksydacyjne, czyli przeciwutleniające
  • wzmacnia i uszczelnia naczynia krwionośne
  • obniża ciśnienie krwi i cholesterol
  • ułatwia proces gojenia się ran
  • spowalnia procesów starzenia się skóry
  • reguluje produkcję kolagenu

Kwas askorbinowy występuje w wielu produktach, jednak jego postać w pożywieniu występuje w niezwykle wrażliwej formie, która utlenia się pod wpływem wysokiej temperatury. Największa ilość witaminy C występuje w aceroli, dzikiej róży, czarnej porzeczce, papryce i pomidorach. Bogatym źródłem witaminy C są także owoce, przede wszystkim cytrusy. Dzienne zapotrzebowanie na witaminę C jest uzależnione od uwarunkowań fizycznych, płci i wieku, jednak wynosi maksymalnie 90mg (w przypadku dobrze zbudowanych mężczyzn w młodym wieku).

Zobacz też: Jak dbać o zdrowie psychiczne?