Właściwości zdrowotne figi
Figa, czyli owoce drzewa figowego
Figi pochodzą z Azji i krajów śródziemnomorskich. Nie zależnie od rodzaju są idealnym składnikiem diety. Zawierają m. in. błonnik, fosfor, wapń, magnez i cynk. W 100 gramach figi suszone mają 249 kcal, a figi świeże 74 kcal. Dobrze wpływają na stan kości i zapobiegają osteoporozie. Optymalną dzienną porcja są 2 lub 3 figi. Te owoce powinny jeść również kobiety po menopauzie, palacze, osoby nadużywające alkoholu, jak również takie z siedzącym trybem życia.
Zobacz też: Właściwości zdrowotne mango
Wspomagają proces trawienia
Bogata w błonnik figa wspomaga prawidłową perystaltykę jelit, ułatwiając przesuwanie się po nich treści pokarmowej. Enzymy zawarte w figach mogą wspomagać rozkładanie się składników pokarmowych. Przy regularnym spożyciu mogą poprawiać pracę układu trawiennego, redukując dolegliwości takie jak wzdęcia czy niestrawność.
Regulują pracę układu krwionośnego
Figi mogą odgrywać istotną rolę w regulowaniu pracy układu krwionośnego. Zawierają składniki, które wspierają serce i naczynia krwionośne. Są źródłem potasu, który jest ważny w utrzymaniu równowagi elektrolitowej organizmu. Jego odpowiedni poziom jest istotny dla pracę układu krwionośnego.
Obniżają poziom cholesterolu
Ten słodko-wytrawny owoc ma duże ilości błonnika rozpuszczalnego, który łączy się z kwasami żółciowymi w przewodzie pokarmowym. Ten proces pobudza wątrobę do produkcji nowych kwasów żółciowych. Dodatkowo figa zawiera fitosterole, które są podobne do cholesterolu pod względem struktury. Konkurują z nim w przewodzie pokarmowym, dzięki czemu ogranicza się wchłanianie cholesterolu z pożywienia. Działa to obniżająco na poziom LDL we krwi.
Zobacz też: Właściwości zdrowotne pigwy. To idealny dodatek do zimowej herbaty!