Obłędna włoska focaccia w wiosennym wydaniu - Piekniejsze.pl

Obłędna włoska focaccia w wiosennym wydaniu

Przepis na cieszącą oko i podniebienie focaccię!

Focaccia to rodzaj włoskiego podpłomyka, zwykle doprawianego oliwą z oliwek i solą, posypanego ziołami, warzywami lub innymi składnikami. Jest to świetny pomysł na włoską przekąską lub kolację. Dziś przychodzimy z wiosenną wersją tego pysznego drożdżowego pieczywa!

Zobacz też: Truflowe cacio e pepe. Poznaj prawdziwy włoski przepis

Wiosenna focaccia

Składniki

  • semolina – 500 g
  • oliwa 
  • świeże drożdże – 30 g
  • cukier – 1 łyżka 
  • sól morska – 2 łyżeczki
  • ciepłe mleko – 100 ml
  • letnia woda – 300 ml
  • bułka tarta – kilka łyżeczek
  • parmezan – garść
  • długo dojrzewający cheddar – garść
  • drobno posiekane pomidory suszone – 3 łyżeczki 
  • oregano – 2 łyżeczki
  • czerwone cebule – 3 małe szt 
  • szczypiorek, świeża bazylia i rozmaryn – garść

Przygotowanie

Dodaj drożdże wraz z cukrem do ciepłego mleka. Wymieszaj i odstaw na 10 minut. Do głębokiej miski wsyp semolinę, sól oraz dolej wodę, 3 łyżki oliwy i przygotowany odczyn z drożdży. Wymieszaj do połączenia się składników. Wyrabiaj ciasto przez minutę, a następnie posmaruj je łyżką oliwy. Nakryj szczelnie ciasto i przełóż do lodówki na całą noc.

Po wyrośnięciu ciasta przełóż je na obsypaną mąką stolnicę. Do ciasta dosyp pomidory suszone oraz sery wraz z oregano. Ponownie zacznij wyrabiać ciasto przez około minutę. Rozciąnij ciasto do wymiarów około 25 cm x 36 cm. 

Formę wysmaruj oliwą, delikatnie oprósz bułką tartą i wyłóż na nią ciasto. 

Udekoruj je czerwoną cebulą, szczypiorkiem i świeżymi ziołami. Odstaw ciasto w ciepłe miejsce na godzinę. 

Nagrzej piekarnik do 230 stopni Celsjusza. Skrop odrobiną oliwy i piecz przez około 25 minut. 

Smacznego!

Zobacz też: Jak zrobić prawdziwe włoskie Spaghetti al Pomodoro?