Obłędna włoska focaccia w wiosennym wydaniu
Focaccia to rodzaj włoskiego podpłomyka, zwykle doprawianego oliwą z oliwek i solą, posypanego ziołami, warzywami lub innymi składnikami. Jest to świetny pomysł na włoską przekąską lub kolację. Dziś przychodzimy z wiosenną wersją tego pysznego drożdżowego pieczywa!
Zobacz też: Truflowe cacio e pepe. Poznaj prawdziwy włoski przepis
Wiosenna focaccia
Składniki
- semolina – 500 g
- oliwa
- świeże drożdże – 30 g
- cukier – 1 łyżka
- sól morska – 2 łyżeczki
- ciepłe mleko – 100 ml
- letnia woda – 300 ml
- bułka tarta – kilka łyżeczek
- parmezan – garść
- długo dojrzewający cheddar – garść
- drobno posiekane pomidory suszone – 3 łyżeczki
- oregano – 2 łyżeczki
- czerwone cebule – 3 małe szt
- szczypiorek, świeża bazylia i rozmaryn – garść
Przygotowanie
Dodaj drożdże wraz z cukrem do ciepłego mleka. Wymieszaj i odstaw na 10 minut. Do głębokiej miski wsyp semolinę, sól oraz dolej wodę, 3 łyżki oliwy i przygotowany odczyn z drożdży. Wymieszaj do połączenia się składników. Wyrabiaj ciasto przez minutę, a następnie posmaruj je łyżką oliwy. Nakryj szczelnie ciasto i przełóż do lodówki na całą noc.
Po wyrośnięciu ciasta przełóż je na obsypaną mąką stolnicę. Do ciasta dosyp pomidory suszone oraz sery wraz z oregano. Ponownie zacznij wyrabiać ciasto przez około minutę. Rozciąnij ciasto do wymiarów około 25 cm x 36 cm.
Formę wysmaruj oliwą, delikatnie oprósz bułką tartą i wyłóż na nią ciasto.
Udekoruj je czerwoną cebulą, szczypiorkiem i świeżymi ziołami. Odstaw ciasto w ciepłe miejsce na godzinę.
Nagrzej piekarnik do 230 stopni Celsjusza. Skrop odrobiną oliwy i piecz przez około 25 minut.
Smacznego!
Zobacz też: Jak zrobić prawdziwe włoskie Spaghetti al Pomodoro?