Właściwości zdrowotne pigwy. To idealny dodatek do zimowej herbaty!
Pigwa – smak, pochodzenie, wykorzystanie
Pigwa może być wykorzystywana w deserach, przetworach czy napojach. Roślina pochodzi z południowo-zachodniej Azji, prawdopodobnie z okolic Kaukazu. Dojrzała pigwa jest bardzo aromatyczna, ale i neutralna w smaku. Nie należy jej jednak mylić z pigwowcem, gdyż to zupełnie inny owoc, zdecydowanie kwaśniejszy w smaku. W naszym kraju pigwę nazywa się “polską cytryną”.
Zobacz też: Właściwości zdrowotne cynamonu
Właściwości zdrowotne pigwy
Przeciwdziała wzdęciom, wymiotom i biegunce
Pigwa zawiera błonnik, który pomaga w regulacji trawienia, dzięki czemu łagodzi i działa przeciwzapalnie na układ pokarmowy. Dodatkowo sprzyja temu witamina C, która ma pozytywne działanie na wzdęcia, wymioty i biegunki.
Wspomaga organizm przy leczeniu przeziębienia i grypy
Nasz układ odpornościowy zdecydowanie będzie zadowolony, gdy włączymy pigwę do naszej diety. Pigwa zawiera witaminę C i inne składniki odżywcze, które wspomagają odporność organizmu i są istotne w walce z infekcjami.
Zobacz też: Właściwości zdrowotne mięty
Bogate źródło witamin i składników mineralnych
Poza witaminą C i błonnikiem, pigwa jest pełna witamin z grupy B. Dzięki nim poprawiamy prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, produkcji energii i metabolizmu. Dodatkowo jest pełna potasu, magnezu, fosforu, wapnia, żelaza i miedzi. Te składniki mineralne są pomocne w utrzymaniu równowagi elektrojelitowej, wsparciu zdrowych kości i innych procesów biologicznych.
Pobudza apetyt
Dzięki kwasowości pigwy może ona działać pozytywnie na poprawę apetytu. Wpływa na receptory smaku i stymuluje wydzielanie śliny, co daje lepsze odczuwanie smaku.
Redukuje stany zapalne
Pigwa zawiera przeciwutleniacze, m. in. flawonoidy, karotenoidy i witaminę C. Te składniki neutralizują wolne rodniki w organizmie, a to one są odpowiedzialne za stany zapalne.
Zobacz też: Domowa herbata korzenna