Truskawki. Przepisy na desery z wykorzystaniem owocu

Truskawki to jeden z bardziej uwielbianych owoców, zwłaszcza w sezonie wiosenno-letnim. Oprócz wielu witamin i składników odżywczych, które się w nim znajdują, ma po prostu niesamowicie słodki i pyszny smak. Przedstawiamy przepisy na najlepsze desery z wykorzystaniem tego produktu.
Zobacz też:
Światowy Dzień Soku. Przepisy na domowe i zdrowe soki
#1 Krem mascarpone z truskawkami
Składniki:
- 600 g truskawek,
- 3 listki żelatyny,
- 250 ml śmietanki 30%,
- 250 g serka mascarpone,
- łyżka cukru pudru,
- świeża mięta.
Przygotowanie:
Wszystkie truskawki przemywamy zimną wodą i odrywamy im szypułki. 400 gram truskawek kroimy na połówki, a 200 g blendujemy na mus. Listki żelatyny moczymy przez około 5 minut w zimnej wodzie, które następnie odcedzamy i rozpuszczamy w rondelku. Mus truskawkowy łączymy z żelatyną i odstawiamy na kilka minut do lodówki.
W osobnym rondelku miksujemy ze sobą cukier puder, serek mascarpone i śmietankę 30%. Dodajemy do tego mus malinowy i ponownie ubijamy na gładką masę. Przelewamy do szklanek dodając pokrojone na pół truskawki. Całość dekorujemy miętą.
Zobacz też:
Światowy Dzień Pieczenia. Przepisy na najlepsze ciasta

#2 Naturalne lody truskawkowe
Składniki:
- 500 g truskawek,
- 5 łyżek cukru,
- 250 g serka mascarpone,
- pełna szklanka śmietanki 30 % – 300 g.
Przygotowanie:
Truskawki myjemy pod bieżącą wodą i pozbywamy się końcówek. Przekładamy je do garnka i dodajemy 2 łyżki cukru. Podgrzewamy na małym ogniu, aż owoc nie zacznie puszczać soków. Po 5 minutach zdejmujemy garnek z palnika. Musimy poczekać, aż truskawki lekko ostygną i wkładamy je do lodówki. W osobnej misce łączymy serek mascarpone ze śmietaną 30% oraz 3 łyżkami cukru. Odstawiamy do lodówki, aż całość się nie ochłodzi.
Gdy wyjmiemy śmietanę z cukrem i mascarpone zaczynamy 2 minutowe ubijanie. Po tym czasie powinien wyjść bardzo puszysty krem. Następnie dodajemy do niego nasze schłodzone truskawki. Całość łączymy za pomocą miksera, pamiętając aby były to niskie obroty. Lody przekładamy do naczynia, w którym będziemy je mrozić. Po 6 godzinach w zamrażarce, nasze domowe lody truskawkowe są gotowe do zjedzenia! Smacznego.
Zobacz też:
Dzień Czekolady 2022. Przepisy na desery z użyciem tego uwielbianego produktu

#3 Koktajl truskawkowo-malinowy
Składniki:
- 500 ml maślanki naturalnej,
- 150 g truskawek,
- 150 g malin,
- 1 łyżeczka Cukru z wanilią,
- 2 łyżki cukru.
Przygotowanie:
Wszystkie truskawki przemywamy zimną wodą i odrywamy im szypułki. Następnie w blenderze miksujemy je razem z malinami. Do musu dodajemy maślankę, cukier oraz cukier waniliowy i ponownie blendujemy. Przesypujemy do szklanek i dekorujemy świeżą miętą. Gotowe!
Zobacz też:
3 orzeźwiające drinki idealne na babski wieczór
