Światowy Dzień Pieczenia. Przepisy na najlepsze ciasta - Piekniejsze.pl

Światowy Dzień Pieczenia. Przepisy na najlepsze ciasta

Dziś obchodzimy Światowy Dzień Pieczenia. Z tej okazji przedstawiamy przepisy na najlepsze ciasta. Sprawdź, które warto przygotować.
Światowy Dzień Pieczenia. Przepisy  na najlepsze ciasta
Światowy Dzień Pieczenia. Przepisy na najlepsze ciasta, fot. pixabay.com

Dziś, 17 maja obchodzimy Światowy Dzień Pieczenia. To świetna okazja, aby wypróbować swych umiejętności gastronomicznych i upiec pyszne ciasto, takie jak z cukierni. Przedstawiamy 5 przepisów na najpyszniejsze słodkości.

Zobacz też:

Międzynarodowy Dzień Hummusu. Dania z użyciem produktu

Spis treści:

  1. Ciasto marchewkowe
  2. Lava Cake
  3. Sernik z wiśniami
  4. Beza Pavlova

#1 Ciasto marchewkowe

Składniki:

  • 3/4 marchewki
  • 1,5 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • pół łyżeczki soli

Przygotowanie:

Do miksera wbijamy jajka, do których dodajemy cukier oraz cukier waniliowy. Całość blendujemy około 3 minuty. Następnie stopniowo dodajemy olej, ciągle ubijając. W osobnej misce łączymy suche składniki, czyli mąkę, cynamon, kakao, sól, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną (całość mieszamy). Następnie suche skłądniki miksujemy z mokrymi, pamiętając, aby robić to powoli, wsypując łyżkę po łyżcę. Gdy całość jest gotowa dodajemy startą marchewkę, którą łączymy z ciastem za pomocą kopystki.

Piekarnik ustawiamy na 180 stopni (góra-dół) i pieczemy ciasto przez 45 minut. Nim polejemy je polewom, powinno 15 minut stygnąć.

Zobacz też:

Dzień Czekolady 2022. Przepisy na desery z użyciem tego uwielbianego produktu

Ciasto marchewkowe
Ciasto marchewkowe, fot. pixabay.com

#2 Lava Cake

Składniki:

  • 1/2 czekolady mlecznej,
  • 1/2 czekolady gorzkiej,
  • 3 łyżki masła,
  • 2 jajka,
  • 3 łyżki mąki
  • troszkę cukru pudru.

Przygotowanie:

W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę mleczną oraz gorzką. Następnie dodajemy do niej masło i całość mieszamy. Jajka rozbijamy i również łączymy z czekoladą i masłem. Na sam koniec dodajemy mąkę i szybkim ruchem miksujemy składniki. Ciasto przelewamy do okrągłych foremkach i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni, na 12 minut. Wierzch posypujemy cukrem pudrem. W środku deser powinien się rozpływać!

Lava Cake
Lava Cake, fot. pixabay.com

#3 Sernik z wiśniami

Składniki:

  • 1 słoik kompotu z wiśni,
  • 25 dag mąki,
  • 58 dag cukru,
  • 9 dag miękkiego masła,
  • 12 dag wiórków kokosa,
  • 2 kg tłustego mielonego twarogu,
  • 10 jajek,
  • 30 dag gęstej śmietany,
  • sok z 1 cytryny,
  • 6 łyżek kaszy manny,
  • 2 opakowania śmietankowego budyniu.

Przygotowanie:

Wiśnie z kompotu osączyć na sitku. Z mąki, masła, cukru, wiórek kokosownych zagniatamy kruszonkę. Wkładamy ją do lodówki. Twaróg mieszamy z resztą cukru i śmietaną. Dodajemy jajka, sok z cytryny, proszek budyniowy oraz kaszkę mannę. Składniki dobrze z sobą ucieramy. Na koniec do masy serowej dokładamy odsączone wiśnie z kompotu.

Blachę wykładamy pergaminem. Na jego spód wykładamy masę serową. Wstawiamy całość do piekarnika nagrzanego do 175 stopni Celsjusza. Pieczemy przez około 50-60 minut. Po 30 minutach pieczenia ciasto równomiernie posypujemy przygotowaną kruszonką. Po wyjęciu z piekarnika sernik studzimy. Przed podaniem posypujemy pozostałymi wiórkami kokosowymi.

Zobacz też:

Mazurek kajmakowy – przepis na wielkanocne ciasto

Sernik z wiśniami, fot. pixabay.com

#4 Beza Pavlova

Składniki:

  • 6 białek
  • 300 g cukru
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 1 łyżka białego octu winnego
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Do misy wlewamy białka, które ubijamy na sztywno wraz ze szczyptą soli. Następnie dodajemy cukier. Tu najważniejsza informacja: cukier dodajemy stopniowo, łyżeczka po łyżeczce, ciągle ubijając. Może to potrwać nawet do 40 minut, jednak jest to podstawa, aby beza wyszła.

Gdy powstanie sztywna i błyszcząca piana, dodajemy ocet winny, dalej ubijając. Następnie wsypujemy przesianą skrobię, łącząc ją z masą za pomocą łopatki.

Następnie na blaszkę wykładamy papier, na którym odrysowujemy kółko o średnicy około 23 cm. Masę wykładamy na odrysowany okręg, formując boki i podnosząc je ku górze. Gotową bezę wkładamy do piekarnika, który rozgrzany jest do 180 stopni, na 5 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy ciasto 90 minut. Ważne, aby piekarnik ustawiony był na termoobieg!

Krem

Składniki:

  • 200 ml śmietany 30%
  • 250 g mascarpone
  • 1 łyżka cukru
  • owoce sezonowe

Przygotowanie:

Śmietanę 30% ubijamy na sztywno, następnie dobijamy cukier puder. Dalej ubijając dodajemy mascarpone. Gotowy krem wylewamy na bezę i dekorujemy owocami, takimi jak truskawki, maliny lub borówki.

Beza Pavlova
Beza Pavlova, fot. pixabay.com