Światowy Dzień Pieczenia. Przepisy na najlepsze ciasta
Dziś, 17 maja obchodzimy Światowy Dzień Pieczenia. To świetna okazja, aby wypróbować swych umiejętności gastronomicznych i upiec pyszne ciasto, takie jak z cukierni. Przedstawiamy 5 przepisów na najpyszniejsze słodkości.
Zobacz też:
Międzynarodowy Dzień Hummusu. Dania z użyciem produktu
Spis treści:
#1 Ciasto marchewkowe
Składniki:
- 3/4 marchewki
- 1,5 szklanki mąki
- 4 jajka
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka kakao
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- pół łyżeczki soli
Przygotowanie:
Do miksera wbijamy jajka, do których dodajemy cukier oraz cukier waniliowy. Całość blendujemy około 3 minuty. Następnie stopniowo dodajemy olej, ciągle ubijając. W osobnej misce łączymy suche składniki, czyli mąkę, cynamon, kakao, sól, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną (całość mieszamy). Następnie suche skłądniki miksujemy z mokrymi, pamiętając, aby robić to powoli, wsypując łyżkę po łyżcę. Gdy całość jest gotowa dodajemy startą marchewkę, którą łączymy z ciastem za pomocą kopystki.
Piekarnik ustawiamy na 180 stopni (góra-dół) i pieczemy ciasto przez 45 minut. Nim polejemy je polewom, powinno 15 minut stygnąć.
Zobacz też:
Dzień Czekolady 2022. Przepisy na desery z użyciem tego uwielbianego produktu
#2 Lava Cake
Składniki:
- 1/2 czekolady mlecznej,
- 1/2 czekolady gorzkiej,
- 3 łyżki masła,
- 2 jajka,
- 3 łyżki mąki
- troszkę cukru pudru.
Przygotowanie:
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę mleczną oraz gorzką. Następnie dodajemy do niej masło i całość mieszamy. Jajka rozbijamy i również łączymy z czekoladą i masłem. Na sam koniec dodajemy mąkę i szybkim ruchem miksujemy składniki. Ciasto przelewamy do okrągłych foremkach i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni, na 12 minut. Wierzch posypujemy cukrem pudrem. W środku deser powinien się rozpływać!
#3 Sernik z wiśniami
Składniki:
- 1 słoik kompotu z wiśni,
- 25 dag mąki,
- 58 dag cukru,
- 9 dag miękkiego masła,
- 12 dag wiórków kokosa,
- 2 kg tłustego mielonego twarogu,
- 10 jajek,
- 30 dag gęstej śmietany,
- sok z 1 cytryny,
- 6 łyżek kaszy manny,
- 2 opakowania śmietankowego budyniu.
Przygotowanie:
Wiśnie z kompotu osączyć na sitku. Z mąki, masła, cukru, wiórek kokosownych zagniatamy kruszonkę. Wkładamy ją do lodówki. Twaróg mieszamy z resztą cukru i śmietaną. Dodajemy jajka, sok z cytryny, proszek budyniowy oraz kaszkę mannę. Składniki dobrze z sobą ucieramy. Na koniec do masy serowej dokładamy odsączone wiśnie z kompotu.
Blachę wykładamy pergaminem. Na jego spód wykładamy masę serową. Wstawiamy całość do piekarnika nagrzanego do 175 stopni Celsjusza. Pieczemy przez około 50-60 minut. Po 30 minutach pieczenia ciasto równomiernie posypujemy przygotowaną kruszonką. Po wyjęciu z piekarnika sernik studzimy. Przed podaniem posypujemy pozostałymi wiórkami kokosowymi.
Zobacz też:
Mazurek kajmakowy – przepis na wielkanocne ciasto
#4 Beza Pavlova
Składniki:
- 6 białek
- 300 g cukru
- 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
- 1 łyżka białego octu winnego
- szczypta soli
Przygotowanie:
Do misy wlewamy białka, które ubijamy na sztywno wraz ze szczyptą soli. Następnie dodajemy cukier. Tu najważniejsza informacja: cukier dodajemy stopniowo, łyżeczka po łyżeczce, ciągle ubijając. Może to potrwać nawet do 40 minut, jednak jest to podstawa, aby beza wyszła.
Gdy powstanie sztywna i błyszcząca piana, dodajemy ocet winny, dalej ubijając. Następnie wsypujemy przesianą skrobię, łącząc ją z masą za pomocą łopatki.
Następnie na blaszkę wykładamy papier, na którym odrysowujemy kółko o średnicy około 23 cm. Masę wykładamy na odrysowany okręg, formując boki i podnosząc je ku górze. Gotową bezę wkładamy do piekarnika, który rozgrzany jest do 180 stopni, na 5 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy ciasto 90 minut. Ważne, aby piekarnik ustawiony był na termoobieg!
Krem
Składniki:
- 200 ml śmietany 30%
- 250 g mascarpone
- 1 łyżka cukru
- owoce sezonowe
Przygotowanie:
Śmietanę 30% ubijamy na sztywno, następnie dobijamy cukier puder. Dalej ubijając dodajemy mascarpone. Gotowy krem wylewamy na bezę i dekorujemy owocami, takimi jak truskawki, maliny lub borówki.