Obłędny amerykański deser. Muffiny czekoladowe z masłem orzechowym  - Piekniejsze.pl

Obłędny amerykański deser. Muffiny czekoladowe z masłem orzechowym 

Przepis na czekoladowe muffiny z masłem orzechowym.

Masz ochotę na coś słodkiego inspirowanego amerykańską kuchnią? Oto przepis na obłędne amerykańskie muffiny czekoladowe z masłem orzechowym – wilgotne, mocno czekoladowe i z pyszną, kremową nutą masła orzechowego.

Zobacz też: Szybki obiad na duży głód! Amerykański mac & cheese

Muffiny czekoladowe z masłem orzechowym

Składniki (na ok. 12 muffinów)

Mokre składniki

  • 2 jajka
  • 150 g cukru 
  • 120 ml oleju roślinnego 
  • 250 ml mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Suche składniki

  • 200 g mąki pszennej
  • 50 g kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli

Dodatki

  • 100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady (posiekanej lub w kroplach)
  • 100 g masła orzechowego (gładkiego lub crunchy)

Przygotowanie

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Przygotuj formę na muffiny i wyłóż ją papilotkami.

W misce połącz suche składniki: mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól.

W drugiej misce ubij jajka z cukrem na puszystą masę. Dodaj olej, mleko i ekstrakt waniliowy, wymieszaj. 

Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj szpatułką. Następnie wmieszaj czekoladę.

Nakładaj ciasto do foremek, wypełniając je do ¾ wysokości. Na środek każdej muffinki dodaj łyżeczkę masła orzechowego i lekko zamieszaj wykałaczką, tworząc efekt „wiru”.

Piecz przez 18-22 minuty – sprawdź patyczkiem, czy są gotowe (może być lekko wilgotny od czekolady, ale nie surowego ciasta).

Smacznego!

Zobacz też: Domowe masło orzechowe. Jest pyszne!

Na czasie

Brak danych.