Obłędny amerykański deser. Muffiny czekoladowe z masłem orzechowym

Masz ochotę na coś słodkiego inspirowanego amerykańską kuchnią? Oto przepis na obłędne amerykańskie muffiny czekoladowe z masłem orzechowym – wilgotne, mocno czekoladowe i z pyszną, kremową nutą masła orzechowego.
Zobacz też: Szybki obiad na duży głód! Amerykański mac & cheese
Muffiny czekoladowe z masłem orzechowym
Składniki (na ok. 12 muffinów)
Mokre składniki
- 2 jajka
- 150 g cukru
- 120 ml oleju roślinnego
- 250 ml mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Suche składniki
- 200 g mąki pszennej
- 50 g kakao
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
Dodatki
- 100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady (posiekanej lub w kroplach)
- 100 g masła orzechowego (gładkiego lub crunchy)
Przygotowanie
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Przygotuj formę na muffiny i wyłóż ją papilotkami.
W misce połącz suche składniki: mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól.
W drugiej misce ubij jajka z cukrem na puszystą masę. Dodaj olej, mleko i ekstrakt waniliowy, wymieszaj.
Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj szpatułką. Następnie wmieszaj czekoladę.
Nakładaj ciasto do foremek, wypełniając je do ¾ wysokości. Na środek każdej muffinki dodaj łyżeczkę masła orzechowego i lekko zamieszaj wykałaczką, tworząc efekt „wiru”.
Piecz przez 18-22 minuty – sprawdź patyczkiem, czy są gotowe (może być lekko wilgotny od czekolady, ale nie surowego ciasta).
Smacznego!
Zobacz też: Domowe masło orzechowe. Jest pyszne!