Obłędne tiramisu z mandarynkami! - Piekniejsze.pl

Obłędne tiramisu z mandarynkami!

Przepis na wyjątkowe tiramisu!

Tiramisu to klasyczny włoski deser, który po prostu zachwyca! Składa się z warstw biszkoptów nasączonych kawą, serka mascarpone, kakao w proszku, a czasem odrobiny likieru, np. Marsali lub rumu. Nazwa „tiramisu” w rzeczywistości oznacza po włosku „podnieś mnie” lub „pociesz mnie”, co całkiem pasuje, biorąc pod uwagę, jakie jest pyszne! Z pewnością jednak nigdy nie jadłaś tiramisu z dodatkiem mandarynek! To idealne połączenie zwłaszcza w okresie zimowym.

Zobacz też: Deser, który rozpływa się w ustach. Kogel mogel z bananem i malinami!

Tiramisu z mandarynkami

Składniki

  • czarna kawa – 330 ml
  • jajka – 2 szt
  • żółtka – 2 szt
  • cukier – 70 g
  • serek mascarpone – 550 g
  • likier amaretto – 25 ml
  • sok z mandarynki – 1 szt
  • starta skórka z pomarańczy – 1 szt
  • podłużne biszkopty – 300 g
  • gorzkie kakao – kilka łyżek 
  • gorzka czekolada do dekoracji – 1 tabliczka

Składniki na kandyzowane mandarynki 

  • mandarynki – 5 szt (pokrojone na plastry)
  • sok z cytryny – 2 łyżki 
  • woda – 1 szklanka
  • brązowy cukier – ½ szklanki

Przygotowanie 

Umieść w garnku mandarynki i zalej je wodą z dodatkiem soku z cytryny. Posyp cukrem. Gotuj na niewielkim ogniu do zgęstnienia masy. Pokrój mandarynki i z powstałym sosem odstaw do ostudzenia. 

Ostudź zaparzoną kawę. Oddziel żółtka od białek. Ubij z żółtek i cukru pudru krem. Do kremu dodaj po łyżce mascarpone oraz pokrojone kandyzowane mandarynki. Ubijaj krem przez około osiem minut do uzyskania puszystej konsystencji. 

W innej misce ubij na sztywno pianę z białka. Delikatnie połącz ją z kremem z żółtek. Zamocz biszkopty w masie kawowej, syropu mandarynkowego i amaretto. Ułóż w szklanym naczyniu pierwszą warstwę biszkoptów i posyp kakao. Następnie nałóż na nie krem, nałóż drugą warstwę biszkoptów i posyp kakao. Wsadź deser do lodówki na całą noc. 

Smacznego!

Zobacz też: Przepis na pyszne włoskie bruschetta