Przepis na najlepszy barszcz ukraiński - Piekniejsze.pl

Przepis na najlepszy barszcz ukraiński

Barszcz ukraiński to zupa, która potrafi zachwycić wiele podniebień. Przedstawiamy najlepszy przepis na wykonanie zupy.
Przepis na najlepszy barszcz ukraiński, fot. pixabay.com

Barszcz ukraiński to niesamowicie aromatyczna i pełna smaków zupa. Jej niezwykłość potrafi zachwycić wiele podniebień. Przedstawiamy najlepszy przepis na barszcz ukraiński. Sprawdź jak go zrobić.

Zobacz też:

Rosół – przepis na idealną zupę

Przepis na barszcz ukraiński

Składniki:

  • 300 g buraków,
  • 3 ziemniaki,
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • natka z 1 pietruszki,
  • 150 g białej kapusty,
  • kawałek pora,
  • 0,5 białej cebuli,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 50 g suchej białej fasoli,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 150 ml śmietany 12%,
  • 6 szklanek mięsnego bulionu,
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 liście laurowe,
  • sól ziołowa,
  • pieprz czarny ziarnisty.

Zobacz też:

Przepis na naleśniki z serkiem homogenizowanym i owocami

Przygotowanie:

Przygotowujemy garnek do którego wkładamy fasolę, którą gotujemy w wodzie z czosnkiem i liśćmi laurowymi. Następnie zajmujemy się burakami. Myjemy je dokładnie pod zimną i bieżącą wodą. Dokładnie je czyścimy, a następnie spryskujemy je oliwą z oliwek. Zawijamy każdego buraka osobno za pomocą folii aluminiowej. Następnie buraki pieczemy w piekarniku ustawionym na 200 stopni Celsjusza przez około godzinę.

Gdy buraki lekko ostygną zaczynamy ścierać je na tarce o średnich oczkach. Następnie marchewkę i korzeń pietruszki myjemy pod bieżącą wodą i obieramy ze skórki. Później wkładamy je do garnka i zalewamy bulionem. Na średnim ogniu gotujemy warzywa przez około 10 minut.

Po tym czasie do wywaru dodajemy posiekanego pora, kapustę i posiekaną cebulę. Następnie ziemniaki obieramy ze skórki, kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do bulionu. Na sam koniec dodajemy fasolkę i gotujemy tak długo, aż warzywa będą miękkie.

Gdy warzywa są miękkie to dodajemy do bulionu buraczki, drobno posiekaną natkę pietruszki oraz przecier pomidorowy. Zagotowujemy zupę na małym ogniu. Następnie za pomocą soku z cytryny zakwaszamy zupę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Nie dodajemy do zupy śmietany. Najlepiej, aby każdy nakładał samodzielnie łyżkę do zupy, jeśli będzie miał ochotę. Barszcz ukraiński gotowy!