Przepis na najlepszą zupę ogórkową
Zupa ogórkowa to niesamowicie aromatyczna oraz kremowa potrawa. Jej smak potrafi zachwycić wiele podniebień. Lato to idealny czas, aby ją przygotować, ponieważ zrobiona jest z kiszonych ogórków, które robione są właśnie podczas wakacji. Sprawdź przepis na najlepszą zupę ogórkową.
Zobacz też:
Rosół – przepis na idealną zupę
Przepis na zupę ogórkową
Składniki:
- ok. 500g żeberek wieprzowych,
- 2,5 litra wody,
- 2 marchewki,
- 2 pietruszki,
- kawałek selera,
- kawałek pora,
- 6 ziemniaków,
- 2 liście laurowe,
- 4 ziarenka pieprzu czarnego,
- 4 ziarna ziela angielskiego,
- 1 łyżka soli,
- ok. 500g ogórków kiszonych,
Zobacz przepis na kiszone ogórki:
Kiszonki jak u babci. Przepis na kiszone ogórki
- 100g śmietany 30%,
- koperek,
- masło i olej,
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
Żeberka wieprzowe opłukujemy pod zimną bieżącą wodą. Następne wkładamy je do garnka i zalewamy 2,5 litrami zimnej wody. Trzymamy je na kuchence tak długo, aż ich nie zagotujemy. Po tym czasie z góry zbieramy szumowinę.
Następnie zmniejszamy moc kuchenki, a garnek przykrywamy. Mięso gotujemy przez kolejną godzinę. Po tym czasie dodajemy liście laurowe, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego. Gotujemy przez kolejne 30 minut.
Marchewki, pietruszki i seler dokładnie myjemy i obieramy. Następnie kroimy w drobną kostkę. Po tym czasie patelnie rozgrzewamy na łyżce masła lub oliwy. Warzywa podsmażamy, aż lekko się zeszklą.
Zobacz też:
Przepis na najlepszy barszcz ukraiński
Pora obieramy i kroimy w drobną kosteczkę i również podsmażamy chwilkę na rozgrzanej patelni. Ze słoika wyjmujemy ogórka, którego ścieramy na tarce o średnich oczkach. Odciskamy je z zalewy i podsmażamy na maśle przez około 2 minuty.
Kolejnym krokiem jest dokładne umycie ziemniaków i odstawienie je na chwilę do zimnej wody. Z garnka wyjmujemy mięso. Do wywaru dodajemy warzywa z łyżka soli. Chwilkę gotujemy. Po około 5 minutach dodajemy ziemniaki i dalej gotujemy. Gdy będą miękkie dodajemy do wywaru również ogórki i gotujemy kolejne 15 minut. Na sam koniec dorzucamy pora i szklankę zalewy z ogórków kiszonych. Zagotowujemy i po tym wyłączamy zupę.
Do smaku można dodać do zupy śmietanę, koperek i kawałki żeberek z gotowania zupy. Najlepsza zupa ogórkowa jest gotowa!