Przepis na najlepszą zupę ogórkową - Piekniejsze.pl

Przepis na najlepszą zupę ogórkową

Zupa ogórkowa to zupa, która potrafi zachwycić wiele podniebień. Przedstawiamy najlepszy przepis na wykonanie zupy.
Przepis na najlepszą zupę ogórkową
Przepis na najlepszą zupę ogórkową, fot. pixabay.com

Zupa ogórkowa to niesamowicie aromatyczna oraz kremowa potrawa. Jej smak potrafi zachwycić wiele podniebień. Lato to idealny czas, aby ją przygotować, ponieważ zrobiona jest z kiszonych ogórków, które robione są właśnie podczas wakacji. Sprawdź przepis na najlepszą zupę ogórkową.

Zobacz też:

Rosół – przepis na idealną zupę

Przepis na zupę ogórkową

Składniki:

  • ok. 500g żeberek wieprzowych,
  • 2,5 litra wody,
  • 2 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • kawałek selera,
  • kawałek pora,
  • 6 ziemniaków,
  • 2 liście laurowe,
  • 4 ziarenka pieprzu czarnego,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • 1 łyżka soli,
  • ok. 500g ogórków kiszonych,

Zobacz przepis na kiszone ogórki:

Kiszonki jak u babci. Przepis na kiszone ogórki

  • 100g śmietany 30%,
  • koperek,
  • masło i olej,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

Żeberka wieprzowe opłukujemy pod zimną bieżącą wodą. Następne wkładamy je do garnka i zalewamy 2,5 litrami zimnej wody. Trzymamy je na kuchence tak długo, aż ich nie zagotujemy. Po tym czasie z góry zbieramy szumowinę.

Następnie zmniejszamy moc kuchenki, a garnek przykrywamy. Mięso gotujemy przez kolejną godzinę. Po tym czasie dodajemy liście laurowe, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego. Gotujemy przez kolejne 30 minut.

Marchewki, pietruszki i seler dokładnie myjemy i obieramy. Następnie kroimy w drobną kostkę. Po tym czasie patelnie rozgrzewamy na łyżce masła lub oliwy. Warzywa podsmażamy, aż lekko się zeszklą.

Zobacz też:

Przepis na najlepszy barszcz ukraiński

Pora obieramy i kroimy w drobną kosteczkę i również podsmażamy chwilkę na rozgrzanej patelni. Ze słoika wyjmujemy ogórka, którego ścieramy na tarce o średnich oczkach. Odciskamy je z zalewy i podsmażamy na maśle przez około 2 minuty.

Kolejnym krokiem jest dokładne umycie ziemniaków i odstawienie je na chwilę do zimnej wody. Z garnka wyjmujemy mięso. Do wywaru dodajemy warzywa z łyżka soli. Chwilkę gotujemy. Po około 5 minutach dodajemy ziemniaki i dalej gotujemy. Gdy będą miękkie dodajemy do wywaru również ogórki i gotujemy kolejne 15 minut. Na sam koniec dorzucamy pora i szklankę zalewy z ogórków kiszonych. Zagotowujemy i po tym wyłączamy zupę.

Do smaku można dodać do zupy śmietanę, koperek i kawałki żeberek z gotowania zupy. Najlepsza zupa ogórkowa jest gotowa!