Słodki prezent na Dzień Mamy
Szukasz wyjątkowego prezentu dla Mamy z okazji jej święta? Przygotuj samodzielnie przepyszne ciasto! Mimo, że zniknie aż do ostatniego okruszka to przyniesie Twojej Mamie wiele radości!
Jeśli nie posiadasz zdolności kulinarnych, to zdecyduj się na proste w wykonaniu ciasto!
Biały puch – delikatne i efektowne ciasto o prostym przepisie!
Składniki:
- herbatniki maślane – 200 g
- masło – 50 g
- 3 jajka
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
Składniki na mus z białej czekolady:
- mleko 3,2% – ½ szklanki
- cukier – 2 łyżki
- żelatyna w listkach – 4 listki
- biała czekolada – 240 g
- śmietanka słodka UHT 36% – 3 szklanki
- cukier waniliowy – 4 łyżki
Przygotowanie:
Rozgnieć ciastka i przesyp do miski. Rozpuszczone masło wlej do miski i wymieszaj. Przygotuj tortownicę o średnicy ok. 20 cm, rozłóż w niej papier do pieczenia oraz przygotowaną masę herbatnikową. Upiecz ją w temperaturze 170 ℃ przez 10 minut. W między czasie jedno żółtko wymieszaj z kwaśną śmietaną i przelej ją na upieczone herbatniki. Piecz 2-3 minuty.
Namocz żelatynę. Pozostałe żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Zagotowanym mlekiem zalej żołtka ciągle mieszając. Dodaj połamaną w kawałki czekoladę, odciśniętą żelatynę i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
Ubij na sztywno śmietankę i dodają ją do masy czekoladowej. Wymieszaj do powstania gładkiego musu. Tak przygotowany mus przelej na wypieczone herbatniki. Poczekaj, aż ciasto się schłodzi.
Smacznego!
Zobacz też: Przepis na ciasto orzechowe