Śniadanie każdej jesieniary! Owsianka z imbirem
Jesień i zima to czas, kiedy szczególnie należy zadbać o zawartość owoców i warzyw w swoim codziennym menu. Właśnie w tym okresie w organizmie człowieka wzrasta zapotrzebowanie na cenne składniki mineralne, które dbają o nasz układ immunologiczny.
Zobacz też: Prosty przepis na rozgrzewającą jesienną zupę
Owsianka z imbirem
Śniadanie to bez wątpienia najważniejszy posiłek w ciągu dnia, który zapewnia nam energię na wiele godzin. Warto więc, aby posiłek ten był bogaty w witaminy. Dziś przychodzimy z pomysłem na rozgrzewającą i zdrową owsiankę z imbirem.
Składniki
- płatki owsiane – 1 szklanka
- starty imbir – 1 łyżeczka
- cynamon – 1 łyżeczka
- mleko owsiane – 3 szklanki
- pokrojone w plasterki jabłko – 1 szt
- miód – 3 łyżki
- sól morska – szczypta
Przygotowanie
Wypłucz płatki w zimnej wodzie i wsyp do małego garnka. Zalej mlekiem i dopraw szczyptą soli. Gotuj na niewielkim ogniu przez 15 minut. Na koniec gotowania dodaj miód, cynamon i imbir.
Na wierzch owsianki ułóż pokrojone jabłko.
Smacznego!
Zobacz też: Domowy napar z imbiru idealny na przeziębienie! Przepis