Muffinki z jagodami – najlepszy przepis

Połączenie ciasta i jagód znane jest od lat i za każdym razem zaskakuje niesamowitym smakiem. To świetny pomysł zwłaszcza wtedy, gdy w domu posiadamy jagody. Sam owoc wykazuje wiele właściwości leczniczych. Jak przygotować najlepsze jagodowe muffinki?
Zobacz też:
Czekoladowo-bananowe muffinki. Przepis idealny
Przepis na muffinki z jagodami
Składniki:
- 250 g jagód,
- 100 g roztopionego oleju kokosowego lub masła,
- 125 ml mleka,
- 2 jajka,
- skórka starta z 1/2 pomarańczy,
- 250 g mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 170 g cukru.
Zobacz też:
Muffinki truskawkowe. Przepis z wykorzystaniem sezonowego owocu
Przygotowanie:
Olej kokosowy bądź masło roztapiamy w rondelku. Następnie przelewamy je do miski. Do tego dolewamy mleko i całość mieszamy. Z pomarańczy ścieramy skórkę, którą wsypujemy do miski. Wbijamy do niej również jajka. Całość ponownie dokładnie mieszkamy.
Przygotowujemy drugą miskę, do której wsypujemy przesianą mąkę. Dodajemy do tego proszek do pieczenia oraz cukier. Suche składniki dokładnie ze sobą mieszamy. Kolejnym krokiem jest delikatne połączenie składników z obu misek.
Zobacz też:
Ciasto marchewkowe – jak je zrobić, aby było wilgotne?
Do gotowej masy wsypujemy jagody, które wcześniej myjemy pod zimną bieżącą wodą. Delikatnie łączymy owoc z ciastem. Przygotowujemy papilotki, do których przekładamy ciasto. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i wkładamy muffinki na 25 minut. Gdy wyjmiemy deser z piekarnika, każdą muffinkę można ozdobić jagodami i posypać delikatnie cukrem pudrem. Gotowe!