Tapas na 4 sposoby! Idealne menu na imprezę - Piekniejsze.pl

Tapas na 4 sposoby! Idealne menu na imprezę

Co przygotować na domówkę? Sprawdź!

Tapasy to hiszpańskie przekąski, które często podaje się na przyjęciach, domówkach lub jako przekąski do wina. Jakie przystawki przygotować na domówkę? Sprawdź!

Zobacz też: Przepis na bułeczki ziołowe

Tapas na 4 sposoby

Bruschetta z pomidorami i bazylią

Składniki

  • kromki chleba bagietki
  • pomidory
  • bazylia
  • czosnek
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz do smaku 

Przygotowanie

Kromki chleba delikatnie opiecz na suchej patelni lub w piekarniku. Pomidory pokrój w drobną kostkę, posiekaj czosnek i bazylię. Każdą kromkę chleba natrzyj czosnkiem, polej oliwą z oliwek i posyp solą i pieprzem.Na wierzchu połóż pokrojone pomidory i bazylię.

Tortilla espanola 

Składniki

  • ziemniaki
  • cebula
  • jajka
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

Ziemniaki i cebulę pokrój w cienkie plastry.Rozgrzej oliwę na patelni i podsmaż ziemniaki i cebulę aż zmiękną. Jajka roztrzep w misce i dodaj sól i pieprz. Wlej jajka na patelnię z ziemniakami i cebulą i smaż na wolnym ogniu, aż omletka się zetnie. Przełóż omletkę na duży talerz i podawaj w kawałkach.

Oliwki marynowane

Składniki

  • zielone lub czarne oliwki
  • oliwa z oliwek
  • czosnek
  • skórka z cytryny
  • oregano

Przygotowanie 

Oliwki przekładaj do słoika. Dodaj obrany i pokrojony w plasterki czosnek, skórkę z cytryny i zioła. Zalej oliwkami oliwą z oliwek i zakręć słoik. Oliwki marynowane najlepiej smakują po kilku godzinach lub nawet po kilku dniach.

Krokiety z serem i szynką

Składniki

  • plastry sera (np. ementaler)
  • plastry chleba tostowego
  • plastry szynki
  • masło

Przygotowanie

Rozwałkuj plastry chleba tostowego na cienkie placki Na każdym placku umieść plaster szynki i plaster sera. Zwijaj chleb w roladki i przytrzymaj je wykałaczkami, Smaż roladki na rozgrzanej patelni z masłem, aż będą złociste i ser się roztopi.

Zobacz też: Wegański tatar z suszonych pomidorów