To będzie Twoja ulubiona przekąska tej jesieni! Karmelizowane jabłka - Piekniejsze.pl

To będzie Twoja ulubiona przekąska tej jesieni! Karmelizowane jabłka

Przepis na jesienny deser. Karmelizowane jabłka.

Rozpoczął się sezon na jabłka, dlatego warto wykorzystywać je w swoich kreatywnych jadłospisach! Każdy łasuch, który uwielbia smak jabłek będzie zachwycony ich karmelizowaną wersją! Co więcej deser ten przygotowuje się wyjątkowo szybko!

Zobacz też: Prosty przepis na francuski deser crème brûlée

Przepis na karmelizowane jabłka

Składniki

  • jabłka – 4 szt
  • cynamon – 1 łyżeczka
  • świeżo zmielony kardamon – 1 łyżeczka
  • brązowy cukier – 5 łyżek
  • masło – 1 łyżka

Przygotowanie

Wymyj, osusz i pokrój jabłka na grube plastry. Wsyp cukier na patelnię i zacznij go podgrzewać na średnim ogniu. Po rozpuszczeniu się cukru, zmniejsz ogień i dodaj 1 łyżkę masła, cynamon oraz kardamon. Wymieszaj.

Ułóż na patelni pokrojone plasterki jabłka. Przykryj pokrywką. Smaż je po chwili z obu stron. Gdy zrobią się miękkie i szkliste zdejmij z patelni i podawaj od razu. 

Bita śmietana lub lody waniliowe świetnie wkomponują się w ten deser!

Smacznego!

Zobacz też: Jesienny koktajl z jabłka, gruszki, batata i marchewki