To będzie Twoja ulubiona przekąska tej jesieni! Karmelizowane jabłka
Rozpoczął się sezon na jabłka, dlatego warto wykorzystywać je w swoich kreatywnych jadłospisach! Każdy łasuch, który uwielbia smak jabłek będzie zachwycony ich karmelizowaną wersją! Co więcej deser ten przygotowuje się wyjątkowo szybko!
Zobacz też: Prosty przepis na francuski deser crème brûlée
Przepis na karmelizowane jabłka
Składniki
- jabłka – 4 szt
- cynamon – 1 łyżeczka
- świeżo zmielony kardamon – 1 łyżeczka
- brązowy cukier – 5 łyżek
- masło – 1 łyżka
Przygotowanie
Wymyj, osusz i pokrój jabłka na grube plastry. Wsyp cukier na patelnię i zacznij go podgrzewać na średnim ogniu. Po rozpuszczeniu się cukru, zmniejsz ogień i dodaj 1 łyżkę masła, cynamon oraz kardamon. Wymieszaj.
Ułóż na patelni pokrojone plasterki jabłka. Przykryj pokrywką. Smaż je po chwili z obu stron. Gdy zrobią się miękkie i szkliste zdejmij z patelni i podawaj od razu.
Bita śmietana lub lody waniliowe świetnie wkomponują się w ten deser!
Smacznego!
Zobacz też: Jesienny koktajl z jabłka, gruszki, batata i marchewki