Przepis na pieczone żeberka - Piekniejsze.pl

Przepis na pieczone żeberka

Pieczone żeberka to idealny pomysł na jesienny obiad. Jak je wykonać, aby rozpływały się w ustach? Sprawdź najlepszy przepis!
Przepis na pieczone żeberka
Przepis na pieczone żeberka, fot. pixabay.com

Dobrze wykonane pieczone żeberka powinny być mięciutkie, aromatyczne oraz rozpływające się w ustach. Oznaką tego, że są idealnie zrobione, jest odpadanie mięsa od kości. Jak zrobić najlepsze pieczone żeberka? Przedstawiamy najlepszy przepis.

Zobacz też:

Przepis na ciasto kokosowe

Przepis na pieczone żeberka

Składniki:

  • 1 kg żeberek wieprzowych,
  • 1 łyżka ulubionej musztardy,
  • 4 łyżki płynnego miodu,
  • 6 ząbków czosnku,
  • 1 cebula,
  • 1 papryka,
  • 1/3 szklanki piwa,
  • 4 łyżki oleju,
  • płaska łyżka majeranku,
  • łyżeczka słodkiej papryki,
  • po pół łyżeczki soli, pieprzu i ostrej papryki,
  • 2 listki laurowe,
  • 3 ziela angielskie.

Zobacz też:

Przepis na ciasto czekoladowe

Przygotowanie:

Żeberka wieprzowe kroimy na kawałki, tak aby każdy zawierał podłużną kość. Następnie przygotowujemy marynatę do żeberek. Do miski dajemy:

  • 1 łyżkę musztardy,
  • 3 łyżki płynnego miodu,
  • 3 łyżki oleju,
  • 1 łyżka majeranku,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • pół łyżeczki soli,
  • pół łyżeczki pieprzu,
  • pół łyżeczki ostrej papryki,
  • 2 listki laurowe,
  • 3 ziarna ziela angielskiego.

Zobacz też:

Przepis na makaron z sosem serowym

Następnie całość w misce porządnie mieszamy. Tak przygotowaną marynatą smarujemy dokładnie żeberka wieprzowe. Posmarowane żeberka wkładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy na pół godziny do lodówki. Trzeba to zrobić po to, aby żeberka przeszły smakiem marynaty.

Przygotowujemy naczynie żaroodporne, do którego przekładam żeberka z marynatą. Cebulę kroimy na plasterki, a paprykę na paski. Ząbki czosnku obieramy. Warzywa układamy pomiędzy żeberka. Całość posypujemy świeżo mielonym pieprzem.

Zobacz też:

Risotto z dynią – przepis

Następnie żeberka zalewamy 1/3 szklanki piwa. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni Celsjusza, a naczynie żaroodporne przykrywamy. Tak pieczemy żeberka przez godzinę. Następnie wyjmujemy je z piekarnika i układamy na blaszce do pieczenia. Nim wstawimy ponownie do piekarnika, polewamy odrobiną sosu powstałego w wyniku pieczenia.

Żeberka pieczemy w piekarniku przez 30 minut. Następnie łączymy w kubeczku łyżkę miodu, oleju i sosu sojowego. Smarujemy tym żeberka i wkładamy do piekarnika na kolejne 20 minut. Gotowe!