Przepis na pieczone żeberka
Dobrze wykonane pieczone żeberka powinny być mięciutkie, aromatyczne oraz rozpływające się w ustach. Oznaką tego, że są idealnie zrobione, jest odpadanie mięsa od kości. Jak zrobić najlepsze pieczone żeberka? Przedstawiamy najlepszy przepis.
Zobacz też:
Przepis na pieczone żeberka
Składniki:
- 1 kg żeberek wieprzowych,
- 1 łyżka ulubionej musztardy,
- 4 łyżki płynnego miodu,
- 6 ząbków czosnku,
- 1 cebula,
- 1 papryka,
- 1/3 szklanki piwa,
- 4 łyżki oleju,
- płaska łyżka majeranku,
- łyżeczka słodkiej papryki,
- po pół łyżeczki soli, pieprzu i ostrej papryki,
- 2 listki laurowe,
- 3 ziela angielskie.
Zobacz też:
Przygotowanie:
Żeberka wieprzowe kroimy na kawałki, tak aby każdy zawierał podłużną kość. Następnie przygotowujemy marynatę do żeberek. Do miski dajemy:
- 1 łyżkę musztardy,
- 3 łyżki płynnego miodu,
- 3 łyżki oleju,
- 1 łyżka majeranku,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- pół łyżeczki soli,
- pół łyżeczki pieprzu,
- pół łyżeczki ostrej papryki,
- 2 listki laurowe,
- 3 ziarna ziela angielskiego.
Zobacz też:
Przepis na makaron z sosem serowym
Następnie całość w misce porządnie mieszamy. Tak przygotowaną marynatą smarujemy dokładnie żeberka wieprzowe. Posmarowane żeberka wkładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy na pół godziny do lodówki. Trzeba to zrobić po to, aby żeberka przeszły smakiem marynaty.
Przygotowujemy naczynie żaroodporne, do którego przekładam żeberka z marynatą. Cebulę kroimy na plasterki, a paprykę na paski. Ząbki czosnku obieramy. Warzywa układamy pomiędzy żeberka. Całość posypujemy świeżo mielonym pieprzem.
Zobacz też:
Następnie żeberka zalewamy 1/3 szklanki piwa. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni Celsjusza, a naczynie żaroodporne przykrywamy. Tak pieczemy żeberka przez godzinę. Następnie wyjmujemy je z piekarnika i układamy na blaszce do pieczenia. Nim wstawimy ponownie do piekarnika, polewamy odrobiną sosu powstałego w wyniku pieczenia.
Żeberka pieczemy w piekarniku przez 30 minut. Następnie łączymy w kubeczku łyżkę miodu, oleju i sosu sojowego. Smarujemy tym żeberka i wkładamy do piekarnika na kolejne 20 minut. Gotowe!