Przepis na lody miętowe - Piekniejsze.pl

Przepis na lody miętowe

Lody miętowe to idealny deser na ciepłe dni. Jak je wykonać, aby swym smakiem urzekły wiele podniebień? Sprawdź nasz najlepszy przepis.
Przepis na lody miętowe
Przepis na lody miętowe, fot. pixabay.com [zdjęcie poglądowe]

Przepis na lody miętowe

Składniki:

  • 2 szklanki świeżych liści mięty,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 szklanki mleka pełnotłustego,
  • 2 szklanki śmietanki kremówki,
  • 6 żółtek.

Zobacz też:

Przepis na lody o smaku granatu

Przygotowanie:

Na samym początku w małym garnku zagotowujemy 1 szklankę wody i cukier. Gotujemy, aż cukier się rozpuści, a potem dodajemy liście mięty. Zdejmujemy całość z ognia i pozostawiamy na 10 minut do naciągnięcia.

Zobacz też:

Przepis na makaron z cukinią i krewetkami

Przecedzamy syrop miętowy przez sitko do dużej miski, wyciskając liście, aby uzyskać jak najwięcej smaku. W tym samym garnku, łączymy mleko i śmietankę kremówkę. Podgrzewamy całość na średnim ogniu, aż będzie gorące, ale nie gotujące.

Zobacz też:

Przepis na lody o smaku adwokatu

W międzyczasie ubijamy żółtka w osobnej misce. Gdy mleko i śmietanka są gorące, dodajemy powoli ją do żółtek, cały czas mieszając, aby nie zrobić jajecznej zupki. Po połączeniu tych składników, przelewamy mieszankę z powrotem do garnka i podgrzewamy na średnim ogniu, mieszając ciągle, aż sos zacznie gęstnieć.

Zobacz też:

Przepis na risotto z krewetkami

Przelewamy gorący krem do miski z syropem miętowym. Mieszamy całość do połączenia, a następnie schładzamy w lodówce przez co najmniej 2 godziny lub przez noc.

Zobacz też:

Przepis na lody o smaku pomarańczy

Po schłodzeniu, przelewamy mieszankę do maszynki do lodów i postępujemy zgodnie z instrukcją producenta. Jeśli nie posiadamy maszynki do lodów, możemy wlać mieszankę do dużej miski i umieścić w zamrażarce, mieszając co godzinę, aż osiągnie pożądaną konsystencję.

Zobacz też:

Prosty przepis na sałatkę grecką. Idealna na letniego grilla

Przechowujemy lody w zamkniętym pojemniku w zamrażarce. Lody są najlepsze w ciągu pierwszych kilku dni, ale powinny wytrzymać do dwóch tygodni. Teraz możemy cieszyć się domowymi lodami miętowymi!