Kimchi - prosty przepis - Piekniejsze.pl

Kimchi – prosty przepis

Kimchi to jedna z najbardziej znanych koreańskich przystawek. Jak ją wykonać samodzielnie w domu? Sprawdź najlepszy przepis.
Kimchi - prosty przepis
Kimchi – prosty przepis, fot. pixabay.com

Kimchi to kiszone warzywa, które są jedną z najbardziej znanych koreańskich przystawek. Podawane jest praktycznie do każdego posiłku. Jak wykonać ją samodzielnie w domu? Sprawdź najlepszy przepis na kimchi.

Zobacz też:

Chleb upieczony w domu. Najlepszy przepis

Kimchi – przepis

Składniki:

  • 1 kapusta pekińska,
  • 2 łyżki soli morskiej,
  • 3 litry wody,
  • 1 szklanka wody,
  • 2 łyżki mąki ryżowej,
  • 1 łyżka cukru,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka startego korzenia imbiru,
  • 4-5 łyżek płatków chili,
  • 3 łyżki jasnego sosu sojowego,
  • 1 średniej wielkości marchewka,
  • 1/4 białej rzepy,
  • 1 cebulka dymka.

Zobacz też:

Bezglutenowe placki ziemniaczane. Sprawdź przepis

Przygotowanie:

Kapustę pekińską tniemy na ćwiartki i pozbywamy się z niej białych końcówek. Następnie każdą ćwiartkę tniemy w kosteczkę. Do dużego garnka wlewamy 3 litry wody, w której rozpuszczamy sól morską. Następnie wrzucamy do niej poszatkowaną kapustę i zostawiamy na około 60 minut.

W międzyczasie do garnka wlewamy szklankę wody i 2 łyżki mąki. Całość gotujemy na średnim ogniu przez 5 minut. Następnie dodajemy cukier i gotujemy kolejną minutę. Całość zdejmujemy z ognia i czekamy, aż się ostudzi.

Zobacz też:

Tiramisu – przepis na włoski deser

Do ostudzonej wody z mąką i cukrem wsypujemy posiekany imbir, czosnek, sos sojowy i płatki chili. Całość mieszamy, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Następnie dodajemy marchewkę, cebulkę dymkę i rzepę. Ponownie dokładnie mieszamy.

Kapustę odsączamy bardzo dokładnie od solanki. Następnie dokładnie łączymy ją z pastą z warzyw. Kimchi jest już gotowe. Teraz należy przełożyć je do słoików na 48 godzin, aby rozpoczął się proces fermentacji. Po tym czasie gotową kimchi trzymamy w lodówce.

Na czasie

Brak danych.