Pudding angielski – przepis

Pudding angielski jest jednym z tradycyjnych deserów Wielkiej Brytanii. Jest aromatyczny, delikatny i pełen niesamowitych smaków. Przedstawiamy najlepszy przepis na wykonanie puddingu angielskiego.
Zobacz też:
Tiramisu – przepis na włoski deser
Przepis na pudding angielski
Składniki:
- chałka,
- masło,
- 2 łyżki cukru,
- 100 ml śmietanki kremówki,
- 60 ml mleka,
- 1 jajko,
- odrobina cukru brązowego,
- 1 łyżka dżemu (o ulubionym smaku),
- rodzynki,
- żurawina suszona.
Zobacz też:
Przygotowanie:
Foremkę na pudding smarujemy masłem. Chałkę kroimy na kromki. Ponownie bierzemy masło i każdą kromkę dokładnie nim smarujemy. Następnie każdą kromkę układamy w blaszce, tak aby wszystkie na siebie nachodziły.
Zobacz też:
Muffinki z białą czekoladą – przepis
W międzyczasie do miski wlewamy śmietankę 30%, mleko i cukier. Do tego wbijamy jedno jajko. Następnie całość dokładnie miksujemy. Tak powstałą masą zalewamy wszystkie kromki chałki. Na samą górę wysypujemy rodzynki oraz żurawinę. Następnie lekko posypujemy wierzch brązowym cukrem.
Zobacz też:
Muffinki z jagodami – najlepszy przepis
Na chwilę zostawiamy ciasto, aby lekko wsiąkło krem. Po 10 minutach wkładamy je do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni Celsjusza, góra-dół. Pieczemy przez 30 minut. Gdy wyjmiemy ciasto, smarujemy je z wierzchu dżemem. Gotowe!