Pokochasz to śniadanie! Szakszuka ze szpinakiem i awokado
Przepis na zieloną szakszukę.
Szukasz inspiracji na szybkie i zdrowe śniadania? Wypróbuj przepis na zieloną szakszukę ze szpinakiem i awokado w roli głównej!
Zobacz też: Idealne zimowe śniadanie, które doda Ci energii na cały dzień
Szakszuka ze szpinakiem i awokado
Składniki:
- jajka – 6 szt
- pieczywo (chleb, bagietka) – kilka kromek
- oliwa z oliwek – 2 łyżki
- posiekana cebula – 1 szt
- posiekany czosnek – 2 ząbki
- świeży, posiekany szpinak – 2 szklanki
- awokado, pokrojone w kostkę – 1 szt
- opcjonalnie: pomidor, pokrojony w kostkę – 1 szt
- sól i pieprz – do smaku
Przygotowanie:
Rozgrzej łyżkę oliwy z oliwek na patelni na średnim ogniu. Dodaj cebulę oraz czosnek i smaż aż zmiękną. Dodaj szpinak i smaż aż zwiędnie. Dodaj awokado, pomidora i wymieszaj. Dopraw solą oraz pieprzem.
Zmniejsz ogień do minimum i zrób wgłębienie w warzywach.Wbij jajka do wgłębienia. Posól i popieprz jajka. Smaż na małym ogniu przez około 5 minut.
Smacznego!
Zobacz też: Obłędne borówkowe smoothie z dodatkiem szpinaku!