Pokochasz to śniadanie! Szakszuka ze szpinakiem i awokado - Piekniejsze.pl

Pokochasz to śniadanie! Szakszuka ze szpinakiem i awokado

Przepis na zieloną szakszukę.

Szukasz inspiracji na szybkie i zdrowe śniadania? Wypróbuj przepis na zieloną szakszukę ze szpinakiem i awokado w roli głównej!

Zobacz też: Idealne zimowe śniadanie, które doda Ci energii na cały dzień

Szakszuka ze szpinakiem i awokado

Składniki:

  • jajka – 6 szt
  • pieczywo (chleb, bagietka) – kilka kromek
  • oliwa z oliwek – 2 łyżki
  • posiekana cebula – 1 szt
  • posiekany czosnek – 2 ząbki
  • świeży, posiekany szpinak – 2 szklanki
  • awokado, pokrojone w kostkę – 1 szt
  • opcjonalnie: pomidor, pokrojony w kostkę – 1 szt
  • sól i pieprz – do smaku

Przygotowanie:

Rozgrzej łyżkę oliwy z oliwek na patelni na średnim ogniu. Dodaj cebulę oraz czosnek i smaż aż zmiękną. Dodaj szpinak i smaż aż zwiędnie. Dodaj awokado, pomidora i wymieszaj. Dopraw solą oraz pieprzem. 

Zmniejsz ogień do minimum i zrób wgłębienie w warzywach.Wbij jajka do wgłębienia. Posól i popieprz jajka. Smaż na małym ogniu przez około 5 minut. 

Smacznego!

Zobacz też: Obłędne borówkowe smoothie z dodatkiem szpinaku!

Na czasie

Brak danych.