Przepis na gulasz wieprzowy - Piekniejsze.pl

Przepis na gulasz wieprzowy

Gulasz wieprzowy to idealny przepis na szybki obiad. Jak go samodzielnie przygotować? Sprawdź najlepszy przepis na gulasz wieprzowy.
Przepis na gulasz wieprzowy
Przepis na gulasz wieprzowy, fot. pixabay.com [zdjęcie poglądowe]

Gulasz wieprzowy to prosta i szybka w przygotowaniu potrawa, która idealnie sprawdzi się na obiad. Jak przygotować go samodzielnie w domu? Sprawdź nasz najlepszy przepis na gulasz wieprzowy!

Zobacz też:

Przepis na drożdżowe paluchy

Przepis na gulasz wieprzowy

Składniki:

  • 1 kg łopatki wieprzowej,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 200 g chudego boczku,
  • 500 ml piwa pszenicznego,
  • 250 ml bulionu,
  • 1 – 2 marchewki,
  • 200 g pieczarek,
  • 1/2 szklanki przecieru pomidorowego,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 3 ziela angielskie,
  • 2 liście laurowe,
  • 2 szczypty soli morskiej i pieprzu,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku,
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano

Zobacz też:

Przepis na spaghetti

Przygotowanie:

Na samym początku kroimy w kostkę mięso. Cebulę siekamy, a czosnek obieramy. Następnie przygotowujemy duży garnek, do którego wlewamy olej i smażymy na nim cebulkę. Po chwili dodajemy czosnek i ponownie smażymy przez chwilę.

Do garnka wrzucamy mięso i zwiększamy ogień. Doprawiamy solą i pieprzem i obsmażamy mięso, mieszając je. Po chwili dorzucamy pokrojony w kosteczkę boczek oraz ziele angielskie, liście laurowe, słodką i ostrą paprykę oraz suszone oregano.

Smażymy przez chwilę. Po kilku minutach wlewamy piwo. Dolewamy również bulion i przykrywamy garnek. Gotujemy przez około 1,5 godziny. Po tym czasie dodajemy do gulaszu pokrojone w plasterki marchewkę oraz pieczarki. Dodajemy przecier, masło i mieszamy, doprowadzając do zagotowanie.

Po godzinie dodajemy przesianą mąkę pszenną oraz ziemniaczaną, aby gulasz zgęstniał. Gotujemy kolejne 2 minuty. Gulasz możemy podawać z kaszą gryczaną.