Przepis na zupę ogórkową - Piekniejsze.pl

Przepis na zupę ogórkową

Zupa ogórkowa to danie rozgrzewające i pełne aromatów. Jak wykonać ją samodzielnie? Sprawdź najlepszy przepis.
Przepis na zupę ogórkową
Przepis na zupę ogórkową, fot. pixabay.com [zdjęcie poglądowe]

Zupa ogórkowa to idealna propozycja na rozgrzewający i aromatyczny posiłek. Jest bardzo łatwa w przygotowaniu, a potrafi swym smakiem zachwycić wiele podniebień. Jak wykonać samodzielnie zupę ogórkową? Przedstawiamy najlepszy przepis.

Zobacz też:

Przepis na pierogi ruskie

Przepis na zupę ogórkową

Składniki:

  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 1 mała cebula,
  • 1 marchewka,
  • 1,5 litra bulionu,
  • 300 g ziemniaków,
  • 4 średnie kiszone ogórki,
  • 150 g śmietany 18%.

Zobacz też:

Przepis na sałatkę Cezar

Przygotowanie:

Przygotowujemy duży garnek. Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę i szklimy ją w garnku na maśle i oliwie. Następnie obieramy i kroimy marchewkę. Dodajemy ją do cebuli. Przez około 3 minuty cały czas mieszamy, aby cebulka i marchewka się podsmażyły.

Zobacz też:

Przepis na smażony ser

Następnie do garnka wlewamy gorący bulion np. rosołowy. Całość zagotowujemy. Gdy tak się stanie zakrywamy garnek, zmniejszamy ogień i gotujemy kolejne 5 minut. W międzyczasie obieramy ziemniaki i kroimy je w kosteczce. Następnie wrzucamy je do garnka.

Zobacz też:

Przepis na tartę z jabłkami

Po około 10 minutach dodajemy do bulionu starte na tarce ogórki kiszone. Następnie dolewamy pół szklanki wody z kiszonych ogórków. Po kolejnych 10 minutach zdejmujemy zupę z ognia i zaprawiamy ją śmietaną. Gotowe!