Beza Pavlova. Szybki, prosty i zaskakująco pyszny przepis
Beza Pavlova uchodzi za jedno z najtrudniejszych w wykonaniu ciast. Często osoby próbujące ją przyrządzić popełniają mnóstwo błędów, które przekładają się na końcowy efekt. Jak wykonać bezę, aby wyszła przepysznie?
Beza Pavlova
Składniki:
- 6 białek
- 300 g cukru
- 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
- 1 łyżka białego octu winnego
- szczypta soli
Przygotowanie:
Do misy wlewamy białka, które ubijamy na sztywno wraz ze szczyptą soli. Następnie dodajemy cukier. Tu najważniejsza informacja: cukier dodajemy stopniowo, łyżeczka po łyżeczce, ciągle ubijając. Może to potrwać nawet do 40 minut, jednak jest to podstawa, aby beza wyszła.
Gdy powstanie sztywna i błyszcząca piana, dodajemy ocet winny, dalej ubijając. Następnie wsypujemy przesianą skrobię, łącząc ją z masą za pomocą łopatki.
Następnie na blaszkę wykładamy papier, na którym odrysowujemy kółko o średnicy około 23 cm. Masę wykładamy na odrysowany okręg, formując boki i podnosząc je ku górze. Gotową bezę wkładamy do piekarnika, który rozgrzany jest do 180 stopni, na 5 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy ciasto 90 minut. Ważne, aby piekarnik ustawiony był na termoobieg!
Krem
Składniki:
- 200 ml śmietany 30%
- 250 g mascarpone
- 1 łyżka cukru
- owoce sezonowe
Przygotowanie:
Śmietanę 30% ubijamy na sztywno, następnie dobijamy cukier puder. Dalej ubijając dodajemy mascarpone. Gotowy krem wylewamy na bezę i dekorujemy owocami, takimi jak truskawki, maliny lub borówki.