Przepis na zupę ogórkową, jak u babci!

Zupa ogórkowa to idealne danie, które rozgrzewa i potrafi zachwycić swym smakiem wiele podniebień. Jest łatwa i szybka w przygotowaniu. Jak wykonać potrawę samodzielnie? Sprawdź nasz najlepszy przepis na zupę ogórkową.
Zobacz też:
Przepis na zupę ogórkową
Składniki:
- 1 kg ogórków kiszonych,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2-3 ziemniaki,
- 2 litry wody,
- 1 łyżka masła,
- 1 łyżka mąki,
- 2 liście laurowe,
- 5 ziaren ziela angielskiego,
- 5 ziaren pieprzu czarnego,
- sól do smaku,
- opcjonalnie 1 łyżka kwaśnej śmietany.
Zobacz też:
Przepis na zupę krem z zielonych warzyw
Przygotowanie:
Na samym początki ogórki kiszone kroimy w drobną kostkę. Następnie na patelni rozgrzewamy masło i szklimy na niej drobno posiekaną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Po chwili dodajemy do cebuli i czosnku pokrojone ogórki, ziele angielskie oraz pieprz.
Zobacz też:
Przepis na zupę krem z zielonych warzyw
Smażymy wszystko razem przez około 5 minut. Wlewamy do tego 2 litry wody, dodajemy liście laurowe i ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotujemy na małym ogniu przez około 30-40 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
Zobacz też:
Na patelni rozpuszczamy 1 łyżkę masła, dodajemy 1 łyżkę mąki i smażymy na złoty kolor. Dodajemy trochę gorącej wody z zupy i dokładnie mieszamy, a następnie wlewamy tę mieszankę do zupy.
Zobacz też:
Doprawiamy zupę solą do smaku. Na koniec możemy opcjonalnie dodać 1 łyżkę kwaśnej śmietany, która nada zupie kremowej konsystencji. Gotowe, smacznego!