Przepis na zupę krem z pieczonych warzyw

Zupa krem z pieczonych warzyw to świetna propozycja na szybki obiad. Potrawa jest bardzo łatwa w przygotowaniu. Jak wykonać zupę samodzielnie w domu? Sprawdź nasz najlepszy przepis na zupę krem z pieczonych warzyw.
Zobacz też:
Przepis na zupę krem z pieczonych warzyw
Składniki:
- 1 kg pomidorów,
- 1 papryka czerwona,
- 1 cebula biała,
- 1 główka czosnku,
- bazylia,
- oliwa z oliwek,
- 500 ml bulionu warzywnego,
- sól,
- pieprz,
- papryka czerwona słodka,
- papryka czerwona ostra,
- 1 mozzarella.
Zobacz też:
Przepis na soczystą sałatkę owocową
Przygotowanie:
Na samym początku blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Cebulę, paprykę i pomidory kroimy na ćwiartki. Następnie układamy warzywa na blaszce. Następie główkę czosnku obieramy i go również układamy na blaszce. Dodajemy też listki bazylii.
Zobacz też:
Przepis na słodkie pierogi z jagodami
Całość polewamy oliwą z oliwek i doprawiamy solą, pieprzem, papryką czerwoną słodką i ostrą. Wkładamy warzywa na godzinę do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni Celsjusza.Po tym czasie warzywa przekładamy do garnka i wlewamy również wodę, którą puściły.
Zobacz też:
Następnie całość blendujemy wraz z bulionem. Garnek wkładamy na ogień i trzymamy, aż zagotowania. Po tym czasie sprawdzamy, czy nie trzeba zupy doprawić. Na sam koniec wrzucamy pokrojoną mozzarellę. Całość mieszamy, żeby ser się roztopił. Gotowe!