Przepis na makaron z grzybami

Astronomiczna jesień to idealna pora, aby zbierać leśne grzyby, a później wykorzystywać je przy przygotowywaniu różnych potraw. Makaron z grzybami to danie kremowe, pełne aromatów. Jak je przygotować? Przedstawiamy najlepszy przepis.
Zobacz też:
Przepis na makaron z grzybami
Składniki:
- 250 g ulubionego makaronu,
- 400 g świeżych grzybów.
- 250 ml śmietanki,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- sól i pieprz do smaku,
- gałązka tymianku lub rozmarynu do dekoracji.
Zobacz też:
Przygotowanie:
Na samym początku musimy przygotować grzyby. Dokładnie je oczyszczamy. Następnie kroimy je na kawałki. W międzyczasie makaron gotujemy w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Zobacz też:
Przepis na makaron z sosem serowym
Cebulek i czosnek siekamy na małe kawałeczki. Przygotowujemy patelnię, którą rozgrzewamy oliwą z oliwek i masłem. Zaczynamy na niej podsmażać cebulę, aż się zeszkli. Pod sam koniec podsmażania cebulki dodajemy czosnek.
Zobacz też:
Następnie do cebuli dodajemy grzyby, które doprawiamy solą i pieprzem. Podsmażamy na patelni, aż się lekko zarumienią. Następnie na patelnię wlewamy śmietankę i podgrzewamy przez około 20 minut, aż sos zgęstnieje. Na sam koniec dorzucamy na makaron i mieszamy go z sosem. Gotowe!




