Przepis na zupę z pieczonych warzyw - Piekniejsze.pl

Przepis na zupę z pieczonych warzyw

Zupa z pieczonych warzyw to idealny pomysł na jesienne danie. Jak przygotować ją samodzielnie w domu? Sprawdź przepis.
Przepis na zupę z pieczonych warzyw, fot. pixabay.com

Zupa z pieczonych warzyw to idealny pomysł na jesienny obiad. Dzięki kremowej konsystencji i pełni aromatów, może zachwycić wiele podniebień. Dodatkowo zupa jest rozgrzewająca, co może sprawić, że poczujemy ciepło w chłodniejsze dni. Jak ją samodzielnie wykonać? Sprawdź najlepszy przepis!

Zobacz też:

Przepis na makaronową zapiekankę

Przepis na zupę z pieczonych warzyw

Składniki:

  • 3 marchewki,
  • połowa korzenia selera,
  • 1 batat,
  • 1 ziemniak,
  • 1 biała cebula,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka startego imbiru,
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 0,5 litra bulionu warzywnego,
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej,
  • 1 łyżeczka papryki ostrej,
  • pół łyżeczki kminu,
  • sół i pieprz do smaku.

Zobacz też:

Przepis na makaron z grzybami

Przygotowanie:

Marchewki, batata, selera i ziemniaka dokładnie myjemy pod bieżącą, zimną wodą. Następnie z warzyw zdejmujemy skórkę. W międzyczasie piekarnik nagrzewamy do 190 stopni Celsjusza. Warzywa dokładnie kroimy w kostki, a następnie nacieramy je koncentratem pomidorowym.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ustawiamy na nią warzywa oraz obrany czosnek. Następnie pieczemy przez około 40 minut, aż warzywa będą miękkie. Warto pamiętać, aby czosnek wyjąć po około 15 minutach.

Zobacz też:

Przepis na satay z kurczakiem

W trakcie pieczenia warzyw, rozgrzej patelnię za pomocą oliwy z oliwek. Następnie pokrój cebulę w kosteczkę, a następnie zeszklij ją na patelni. Następnie dodajemy do cebuli starty imbir i ponownie całość mieszamy.

Następnie upieczone warzywa oraz cebulkę z imbirem przekładamy do blendera i miksujemy. Powoli dodajemy bulion i znowu blendujemy. Na sam koniec doprawiamy zupę solą, pieprzem, kminem, papryką wędzoną i ostrą, po czym raz jeszcze blendujemy całość. Krem przelewamy do garnka, zagotowujemy i gotowe!