Przepis na makaronową zapiekankę
Makaronowa zapiekanka to szybki i prosty pomysł na obiad. Ma wiele smaku i jest pełna aromatów. Dodatkowo obecne w niej warzywa zawierają wiele cennych witamin. Jak wykonać makaronową zapiekankę? Sprawdź przepis!
Zobacz też:
Przepis na makaronową zapiekankę
Składniki:
- 100 g makaronu świderki,
- 1 sztuka kostki rosołowej,
- 1 filet z kurczaka,
- 1 cebula,
- 1 papryka,
- 1 pomidor,
- 2 łyżki przecieru pomidorowego,
- 1 ząbek czosnku,
- 20 dag mozarelli,
- 4 łyżki oleju,
- 1 szklanka wody.
Zobacz też:
Przygotowanie:
Na sam początek cebulę dokładnie obieramy i kroimy ją w kosteczkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Następnie cebulę i czosnek podsmażamy na rozgrzanym oleju. W międzyczasie w osolonej wodzie podgotowujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Zobacz też:
Kurczaka kroimy na drobną kosteczkę. Paprykę i pomidora również kroimy. Na patelnie wrzucamy kurczaka i warzywa. Całość podsmażamy przez 15 minut. Po tym czasie podlewamy go wodą, a gdy lekko się podgotuje do całości dodajemy kostkę rosołową i przecier pomidorowy. Całość dokładnie mieszamy i podsmażamy.
Do żaroodpornego naczynia wsypujemy makaron, który zalewamy przygotowanym sosem. Następnie całość posypujemy startym serem. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i podpiekamy przez 20 minut. Gotowe!