Obłędna kawa korzenna z karmelem i bitą śmietaną!

Jesienno-zimowa aura to bez wątpienia czas korzennych przypraw i aromatycznych kaw lub herbat. Po wiosenno-letnich miesiącach z miłą chęcią powracamy do cynamonowych i kardamonowych smaków. Oprócz jesiennego menu w postaci dyniowych zup, konfitur o smaku leśnych owoców warto przygotować listę wyjątkowych w tym okresie kaw.
Zobacz też: Przepis na kawę w stylu pumpkin spice latte
Kawa korzenna z karmelem i bitą śmietaną
Sos karmelowy
- cukier – 120 g
- masło – 90 g
- śmietanka kremówka – 110 ml
Przygotowanie
Na małą patelnię wsyp cukier i podgrzewaj go na niewielkim ogniu. Gdy zbrązowieje dodaj masło. Zmniejsz ogień i mieszaj aż masło się rozpuści. Dolej śmietankę kremówkę i mieszaj energicznie, aż masa zgęstnieje.
Kawa
Do kubka dodaj 2 łyżki karmelu, posyp szczyptą kardamonu i cynamonu. Wlej espresso. Na wierzch kawy dodaj bitą śmietanę.
Na zdrowie!
Zobacz też: Pistacjowe cappuccino z białą czekoladą