Obłędna kawa korzenna z karmelem i bitą śmietaną! - Piekniejsze.pl

Obłędna kawa korzenna z karmelem i bitą śmietaną!

Kawosze pokochają tę jesienną wersję kawy!

Jesienno-zimowa aura to bez wątpienia czas korzennych przypraw i aromatycznych kaw lub herbat. Po wiosenno-letnich miesiącach z miłą chęcią powracamy do cynamonowych i kardamonowych smaków. Oprócz jesiennego menu w postaci dyniowych zup, konfitur o smaku leśnych owoców warto przygotować listę wyjątkowych w tym okresie kaw. 

Zobacz też: Przepis na kawę w stylu pumpkin spice latte

Kawa korzenna z karmelem i bitą śmietaną

Sos karmelowy

  • cukier – 120 g
  • masło – 90 g
  • śmietanka kremówka – 110 ml

Przygotowanie

Na małą patelnię wsyp cukier i podgrzewaj go na niewielkim ogniu. Gdy zbrązowieje dodaj masło. Zmniejsz ogień i mieszaj aż masło się rozpuści. Dolej śmietankę kremówkę i mieszaj energicznie, aż masa zgęstnieje. 

Kawa

Do kubka dodaj 2 łyżki karmelu, posyp szczyptą kardamonu i cynamonu. Wlej espresso. Na wierzch kawy dodaj bitą śmietanę. 

Na zdrowie!

Zobacz też: Pistacjowe cappuccino z białą czekoladą

Na czasie

Brak danych.