Przepis na pyszną zupę tajską
Kuchnia tajska potrafi swym smakiem urzec wiele podniebień, ponieważ zawiera wiele przypraw i aromatów, które pobudzają do pracy kubeczki smakowe. Przedstawiamy przepis na aromatyczną i pikantną zupę tajską z kurczakiem.
Zobacz też:
Przepis na pieczonego łososia z ziołami i cytryną
Przepis na pyszną zupę tajską
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka,
- 400 ml mleka kokosowego,
- 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego,
- 2 łyżki pasty curry czerwonej,
- 1 łyżka pasty tamarindowej lub 2 łyżki soku z limonki,
- 2 łyżki sosu rybnego,
- 2 łyżki cukru palmowego lub brązowego cukru,
- 1 papryczka chili,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 cebula,
- 1 marchewka,
- 1 łyżka oleju kokosowego lub roślinnego,
- garść świeżej kolendry,
- sól do smaku.
Zobacz też:
Przygotowanie:
W dużym garnku rozgrzewamy olej kokosowy. Dodajemy do niego poszatkowaną cebulę i czosnek i smażymy przez około 2-3 minuty, aż warzywa zmiękną. Następnie dodajemy pastę curry i smażymy przez około minutę, cały czas mieszając.
Zobacz też:
Przepis na różowe jajka na Wielkanoc!
Dodajemy mleko kokosowe, bulion, tamarindę lub sok z limonki, sos rybny, cukier palmowy lub brązowy cukier i papryczkę chili (jeśli używasz). Zagotowujemy i zmniejszamy ogień. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 10 minut.
Zobacz też:
Przepis na pomidorową z rosołu
Dodajemy pokrojonego kurczaka, marchewkę i sól do smaku. Gotujemy na wolnym ogniu przez kolejne 10-15 minut, aż kurczak będzie miękki. Podajemy zupę gorąco, posypując ją z wierzchu świeżą kolendrą.