Przepis na pyszną zupę tajską - Piekniejsze.pl

Przepis na pyszną zupę tajską

Przedstawiamy przepis na aromatyczną i pikantną zupę tajską z kurczakiem. Sprawdź, jak ją wykonać krok po kroku!
Przepis na pyszną zupę tajską
Przepis na pyszną zupę tajską, fot. pixabay.com [zdjęcie poglądowe]

Kuchnia tajska potrafi swym smakiem urzec wiele podniebień, ponieważ zawiera wiele przypraw i aromatów, które pobudzają do pracy kubeczki smakowe. Przedstawiamy przepis na aromatyczną i pikantną zupę tajską z kurczakiem.

Zobacz też:

Przepis na pieczonego łososia z ziołami i cytryną

Przepis na pyszną zupę tajską

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka,
  • 400 ml mleka kokosowego,
  • 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego,
  • 2 łyżki pasty curry czerwonej,
  • 1 łyżka pasty tamarindowej lub 2 łyżki soku z limonki,
  • 2 łyżki sosu rybnego,
  • 2 łyżki cukru palmowego lub brązowego cukru,
  • 1 papryczka chili,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 cebula,
  • 1 marchewka,
  • 1 łyżka oleju kokosowego lub roślinnego,
  • garść świeżej kolendry,
  • sól do smaku.

Zobacz też:

Przepis na crème brûlée

Przygotowanie:

W dużym garnku rozgrzewamy olej kokosowy. Dodajemy do niego poszatkowaną cebulę i czosnek i smażymy przez około 2-3 minuty, aż warzywa zmiękną. Następnie dodajemy pastę curry i smażymy przez około minutę, cały czas mieszając.

Zobacz też:

Przepis na różowe jajka na Wielkanoc!

Dodajemy mleko kokosowe, bulion, tamarindę lub sok z limonki, sos rybny, cukier palmowy lub brązowy cukier i papryczkę chili (jeśli używasz). Zagotowujemy i zmniejszamy ogień. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 10 minut.

Zobacz też:

Przepis na pomidorową z rosołu

Dodajemy pokrojonego kurczaka, marchewkę i sól do smaku. Gotujemy na wolnym ogniu przez kolejne 10-15 minut, aż kurczak będzie miękki. Podajemy zupę gorąco, posypując ją z wierzchu świeżą kolendrą.